Bardzo prosty wypiek, który może być wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Ciasto francuskie jest dość łatwe do wałkowania, krojenia i formowania. Przełożone masą makową tworzy ładną i smaczną kompozycję, która na pewno zachwyci gości.
Okrawki z ciasta francuskiego polecam wykorzystać do wykonania zielonej cukrowej choinki, która na pewno spodoba się dzieciom.
Makowa choinka
- ciasto francuskie XXL (375 g; 50×25 cm)
- 100 g masy makowej, domowej lub z puszki
- ew. pół białka
Białko ubij na sztywno. Masę makową przełóż do miski, dodaj trochę piany i wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto francuskie oprósz delikatnie mąką i lekko rozwałkuj. Mój płat ciasta po rozwałkowaniu miał wymiary 54 cm na 31 cm. Znowu delikatnie oprósz ciasto mąką i złóż na pół. Nożykiem naszkicuj na cieście choinkę, a następnie wytnij. Nie nacinaj jeszcze gałęzi choinki. Najłatwiej jest kroić ciasto okrągłym nożykiem do pizzy. Z odciętych kawałków ciasta wykonaj proste ciasteczka posypane na przykład cukrem lub solą i kminkiem. Możesz też zrobić dodatkowe choinki cukrowe.
Na blasze wyłożonej papierem do wypieków ułóż jeden płat w kształcie choinki. Na nim rozsmaruj masę makową i ułóż drugi płat ciasta. Naszkicuj przez środek choinki pień i natnij gałęzie choinki, czyli pasy o szerokości około 1 cm. Każdy pas skręcaj tyle razy, na ile pozwoli jego długość.
Piecz w 200°C przez 15-20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Pozostaw choinkę do całkowitego wystudzenia, a następnie możesz ją ostrożnie przenieść na tacę lub duży talerz. Pamiętaj aby raczej odklejać papier od choinki, nie choinkę od papieru.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, białka, ciasto francuskie, mak
Pracy stosunkowo niewiele, a efekt świetny :).
Evi, dokładnie tak! Warto 🙂
Śliczne:)
Choinka jest bardzo prosta do wykonania, więc polecam wykonanie takiego cuda ku radości dzieci 🙂
też planuje zrobić 🙂
🙂
wow, dzieki za inspirację
Henryka, daj znać jeśli zrobisz 🙂