Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami

22Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Nie spodziewałam się, że na mące żytniej tak świetnie wychodzi ciasto kruche. Ma odrobinę inny smak, ale całkiem podobną strukturę – jest kruche jak trzeba! Mąka żytnia ma niższy indeks glikemiczny więc daje nam powoli uwalnianą energię. Na cieście kruchym położona jest delikatna pianka z białek i oleju oraz mnóstwo owoców, które po upieczeniu nabierają bardzo wyrazistego smaku.

Na jednej blasze wypróbowałam wersję z malinami i truskawkami. Zdecydowanie lepsze jest ciasto z malinami. Pieczone maliny intensywnie smakują i nie puszczają zbyt wiele soku. Truskawki po upieczeniu mają delikatniejszy smak i puszczają sporo soku. Po całkowitym wystudzeniu wersja z truskawkami smakowała świetnie, a sok zastygł i nie utrudniał jedzenia.

Jeśli wolisz takie ciasto na białej mące pszennej, to zajrzyj do tego przepisu.

Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkamiKruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 0

Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami

[blacha 33 x 22 cm]

Kruche ciasto:

  • 2 i 1/3 szkl (270 g) mąki żytniej typ 1200
  • 180 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 2/3 – 1 szklanka cukru – kiedyś słodziłam więcej, teraz wolę zdecydowanie mniej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g malin lub 1 kg truskawek

[:Listonic]

Kruche ciasto. Masło (schłodzone lub nawet zamrożone) pokrój na kilka kawałków i zmiksuj w malakserze na grudki o średnicy około pół centymetra. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj krótko na średnich lub niskich obrotach. Podziel ciasto na nierówne części – około 40% i 60%. Z mniejszej uformuj kulę, włóż do woreczka foliowego i zamroź. Większą część ciasta rozsyp na blasze wyłożonej papierem do wypieków i lekko ugnieć. Piecz w 190°C przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Delikatna budyniowa pianka. Kiedy podpieczony spód całkowicie wystygnie, zacznij ubijać białka. Kiedy piana będzie już prawie sztywna, a wyciągane końcówki miksera będą tworzyły górki z opadającymi wierzchołkami, zacznij dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Na koniec dolewaj cienką strużką olej. Jeśli – tak jak mi – brakuje Ci rąk, to dolewaj niewielkie ilości oleju i miksując stopniowo zagarniaj go do masy piankowej.

Wykończenie. Na całkowicie wystudzony spód ciasta wyłóż piankę, wyrównaj jej powierzchnię. Na tym ułóż maliny (lub truskawki), otworkami do góry, aby sok nie zniszczył struktury pianki. Lekko wciśnij owoce w pianę. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki (można też zmiksować w malakserze) pozostałą, zamrożoną część ciasta.

Piecz w 190°C przez 30-40 minut.

Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 1Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 2Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 3Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 4Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 5Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 6Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 7Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 00

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

38 komentarzy

    1. Evi, to prawda, to ciacho jest wspaniałe! Warte nawet włączenia piekarnika w upalny dzień – wieczorem oczywiście 😉

  1. Czy można użyć mrożonych malin? Jeśli tak, to czy powinno się je najpierw rozmrozić, czy można układać na piankę zamrożone?

  2. Witam, chciałam zapytać czy w trakcie dolewania oleju piana powinna zachować swoją konsystencję czy robi się rzadsza 🙂

    1. Marzena, piana trochę zmienia konsystencję i jest bardziej błyszcząca, ale nie lejąca. Powodzenia! 🙂

  3. Pyszne! Zrobiłam z malinami i olejem ryżowym wszystko się udało! rewelacja! bardzo dziękuję 🙂

    1. Aleksandra, super! Bardzo się cieszę i dziękuję za informację, że z olejem ryżowym też wychodzi 🙂
      A ja aktualnie zastanawiam się nad wersją bezglutenową tego ciasta. Zachęciłaś mnie do kombinowania z mniej typowymi składnikami 🙂

  4. Może mąka gryczana – nie jestem pewna czy jest zupełnie bezglutenowa ale próbowałam jej w cieście „proszkowym” z owocami i była pyszna i puszysta, Może tylko „kruchość ” już nie będzie taka klasyczna. powodzenia !

    1. Karolina, tak, w lodówce na pewno będzie bezpieczniej 🙂 Jeśli dni nie są upalne, to jeden dzień bez lodówki powinno wytrzymać.

    1. Olga, muszę się z Tobą zgodzić. Aktualnie piekę ciasta bez dodatku cukru i to ciasto wydaje mi się bardzo słodkie. Dzięki za Twoją uwagę, dodam ją w przepisie 🙂

    1. Agnieszka, wspaniale! Dzięki za informację 🙂 No i polecam również inne przepisy na ciasta z mojego bloga 🙂

    1. Dominika, jasne! 🙂 Tylko ewentualnie trzeba będzie zmienić proporcje między suchymi i mokrymi składnikami. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt wilgotne, dosyp więcej mąki. Powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.