Jaglany sernik krówkowy

Ulepszyłam wegański sernik toffi. Teraz ma bardzo zwartą masę serową i czekoladowy spód, co stałych Czytelników na pewno nie dziwi 😉

Ogólnie jest słodki, choć jest w nim tylko łyżeczka cukru, i ma wyrazisty smak toffi albo krówki. Spód wykonany jest z gorzkiej czekolady i migdałów, dzięki czemu cały sernik ma bardziej wyrazisty i mniej słodki smak. Idealny na wegańską Wielkanoc.

Jaglany sernik krówkowy

Jaglany sernik krówkowy

[tortownica o średnicy 18 cm]

Spód:

  • 3 kostki (15 g) gorzkiej czekolady
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa:

  • pół szkl (100 g) kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl wody
  • szczypta soli
  • pół szkl orzechów nerkowca
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki (30 ml) syropu klonowego
  • 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

[:Listonic]

Spód. Czekoladę i migdały zmiksuj w malakserze na wysokich obrotach. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj na małych obrotach, aby masa była dokładnie wymieszana.
Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków, zapnij bok tortownicy i wyłóż zmiksowaną masę. Ugnieć, wyrównaj i odstaw do lodówki.

Masa. Kaszę jaglaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli, zalej wrzątkiem, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj pod przykryciem, bez mieszania, przez 12 minut. Wyłącz ogień i pozostaw przykrytą kaszę jeszcze na 5 minut.
W malakserze zmiksuj odsączone nerkowce. Dodaj gorącą kaszę oraz cukier i zmiksuj na gładką masę. Nadal miksując, dodaj syrop klonowy i sok z cytryny.
Masę wyłóż na schłodzony spód, przykryj folią spożywczą, wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Polewa. Daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut. Odsącz, zmiksuj, dodaj masło orzechowe i ponownie zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody z moczenia daktyli. Wyłóż polewę na masę serową. Możesz wstawić jeszcze na pół godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Jaglany sernik krówkowyJaglany sernik krówkowy

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

13 komentarzy

    1. „W malakserze zmiksuj odsączone nerkowce” – a w przepisie nie ma ani słowa o ich moczeniu… W jakiej ilości wody je namoczyć? Na ile czasu?

      1. Natalia, nerkowce zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Najlepiej moczyć przez całą noc.

    1. Izabela, jestem zdania, że większość rzeczy można zamrozić. Powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.