Specjalnie na zamówienie Maminki: tort, który kiedyś upiekłam na urodziny córki. Nie mam talentu plastycznego i nie wyszedł tak wspaniale jak pierwowzór, ale radość na twarzy dziecka wynagrodziła kawałek nieprzespanej nocy 🙂 Dlatego uważam, że to dobry pomysł dla mamy, która chce zrobić córce prawdziwą niespodziankę. Przepis znalazłam w Galerii potraw. Nie piekłam biszkoptu, tylko ciasto czekoladowe, które moje dzieci uwielbiają.
Czekoladowy tort królewny
- składniki na ciasto czekoladowe Nigelli
- masło roślinne
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- ew. cukier puder do smaku
- 2-3 tabliczki białej czekolady
- ew. jakaś posypka cukrowa do ozdobienia sukni
Ciasto Nigelli upiecz wg przepisu w misce odpowiedniej wielkości. Ja piekłam w zwykłej kuchennej miseczce ze stali nierdzewnej. Jeśli nie masz odpowiedniej miski, możesz upiec w prostokątnej formie, a potem wyciąć kształt dwóch warstw tworzących suknię. Jeżeli upiekłaś ciasto w misce, to po ostudzeniu przekrój je na dwie warstwy.
Ugotuj budyń wg przepisu, pamiętając by użyć tylko połowę podanej ilości mleka. Poczekaj aż budyń całkowicie wystygnie. Utrzyj masło na masę (może być na wolnych obrotach w malakserze) i dodaj zimny budyń. Jeśli chcesz, dodaj cukier puder do smaku. Posmaruj masą dolną warstwę tortu, połóż górną warstwę i obłóż masą górę i boki ciasta.
Pozostał najtrudniejszy dla mnie etap: czekoladowy wierzch sukni. Czekoladę połam na kawałki i włóż do miski. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Rozpuść czekoladę od czasu do czasu mieszając. Jeśli masz kuchenkę mikrofalową, to rozpuszczanie czekolady potrwa 2 sekundy (nie znam szczegółów). Miskę, w której piekłaś ciasto połóż do góry dnem i owiń kilka razy folią spożywczą. Na folii rozsmaruj czekoladę. Wyjdzie cienka warstwa, bo czekolada jest płynna. Poczekaj aż zastygnie i nalej kolejną warstwę. Powtórz kilka razy aż warstwa czekolady będzie dość gruba. Moja była za cienka i miałam poważne problemy z przełożeniem jej na ciasto. Bardzo ostrożnie przełóż czekoladowy pancerz na ciasto (bez folii!). Teraz możesz nalać kolejną warstwę czekolady i naprawić ewentualne szkody powstałe przy przenoszeniu. Po rozsmarowaniu ostatniej warstwy posyp lub ułóż posypkę cukrową na sukni. Wytnij środek tortu – jak najmniejszy otwór, w który zmieści się lalka. Lalkę możesz zabezpieczyć folią spożywczą. Jeśli masz talent i czas, zrób lalce czekoladowy gorset.
Zostaw komentarz