Tego typu przepis trzeba znać. Biszkopt i bita śmietana to podstawa, a potem można wymyślać kolejne wariacje smakowe. Biszkopt może być zwykły lub czekoladowy, a owoce takie jakie najbardziej lubicie, albo mieszanka wszystkich sezonowych 🙂
U nas to ciasto wystąpiło na spontanicznym pikniku pod blokiem.
Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami
[Proporcje na tortownicę 26 cm lub blachę formatu A4]
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 400 g śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
Owoce:
- 200 g jagód lub innych owoców
Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wyłącz mikser i łyżką wymieszaj z mąką i kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy.
Jak upiec piękny równy biszkopt i co zrobić, żeby nie opadł? Zobacz naszą instrukcję filmową.
Masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach.
Ostudzony biszkopt dobrze jest odwrócić do góry dnem, wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem. Na biszkopt wyłóż bitą śmietanę i rozłóż owoce.
Tagi: cukier puder, jagody, jajka, kakao, śmietanka, Wielkanoc
cudo „)
Pysznie się zapowiada 🙂
Choć ja nie lubię bitej śmietany,ale w takim cieście to aż grzech jej nie wykorzystać 🙂
Majanko, jak można nie lubić bitej śmietany? 😉
W tym zestawieniu jest pyszna, ale ja lubię też różne inne kombinacje z bitą śmietaną.
mniam 🙂
Uwielbiam takie ciasta, szybkie, nieskomplikowane …a przy tym tak pyszne, że w 3 minuty z blachy znikają:) buźka
Jolu, no dokładnie. Bez wysiłku w kuchni, a potem tyle przyjemności przy jedzeniu 🙂
ale smakowity deser 😉
Biszkopt wysoki 😉
Rewelacja 😉
Ciasto palce lizać.
Jeszcze troszkę malinek 😉
Gosia, piękny! Smaku mi narobiłaś, a ja na wakacjach jestem i nie mam piekarnika pod ręką 😀 Z dodatkiem malin jest pewnie jeszcze atrakcyjniej dla dzieci, bo bardziej kolorowo!
Dzięki za komentarz i zdjęcia! 🙂
Olu to Ja dziękuję za, fantastyczny przepis.
To jest mój pierwszy udany biszkopt 😉
Nigdy nie wyrósł tak cudnie.
Malinki uwielbia moja córka Emilka 😉
Gosiu, Emilka to piękne imię! 🙂
Bardzo się cieszę z udanego wyrośniętego biszkoptu.
Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂
Ciasto na tortownice 26 cm lub jaka blaszkę? Bo tekst uciekł.
Jaga, tortownica o średnicy 26 cm lub blacha formatu A4.