Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami

Tego typu przepis trzeba znać. Biszkopt i bita śmietana to podstawa, a potem można wymyślać kolejne wariacje smakowe. Biszkopt może być zwykły lub czekoladowy, a owoce takie jakie najbardziej lubicie, albo mieszanka wszystkich sezonowych 🙂
U nas to ciasto wystąpiło na spontanicznym pikniku pod blokiem.

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami

[Proporcje na tortownicę 26 cm lub blachę formatu A4]

Biszkopt:

  •  6 jajek
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
Bita śmietana:
  •  400 g śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Owoce:

  • 200 g jagód lub innych owoców

[:Listonic]

Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wyłącz mikser i łyżką wymieszaj z mąką i kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy.

Jak upiec piękny równy biszkopt i co zrobić, żeby nie opadł? Zobacz naszą instrukcję filmową.

Masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach.

Ostudzony biszkopt dobrze jest odwrócić do góry dnem, wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem. Na biszkopt wyłóż bitą śmietanę i rozłóż owoce.

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

  1. Pysznie się zapowiada 🙂
    Choć ja nie lubię bitej śmietany,ale w takim cieście to aż grzech jej nie wykorzystać 🙂

    1. Majanko, jak można nie lubić bitej śmietany? 😉
      W tym zestawieniu jest pyszna, ale ja lubię też różne inne kombinacje z bitą śmietaną.

    1. Jolu, no dokładnie. Bez wysiłku w kuchni, a potem tyle przyjemności przy jedzeniu 🙂

    1. Gosia, piękny! Smaku mi narobiłaś, a ja na wakacjach jestem i nie mam piekarnika pod ręką 😀 Z dodatkiem malin jest pewnie jeszcze atrakcyjniej dla dzieci, bo bardziej kolorowo!
      Dzięki za komentarz i zdjęcia! 🙂

  2. Olu to Ja dziękuję za, fantastyczny przepis.
    To jest mój pierwszy udany biszkopt 😉
    Nigdy nie wyrósł tak cudnie.
    Malinki uwielbia moja córka Emilka 😉

    1. Gosiu, Emilka to piękne imię! 🙂
      Bardzo się cieszę z udanego wyrośniętego biszkoptu.
      Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.