Tego typu przepis trzeba znać. Biszkopt i bita śmietana to podstawa, a potem można wymyślać kolejne wariacje smakowe. Biszkopt może być zwykły lub czekoladowy, a owoce takie jakie najbardziej lubicie, albo mieszanka wszystkich sezonowych 🙂
U nas to ciasto wystąpiło na spontanicznym pikniku pod blokiem.

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami

[Proporcje na tortownicę 26 cm lub blachę formatu A4]

Biszkopt:

  •  6 jajek
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
Bita śmietana:
  •  400 g śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Owoce:

  • 200 g jagód lub innych owoców

Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wyłącz mikser i łyżką wymieszaj z mąką i kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy.

Jak upiec piękny równy biszkopt i co zrobić, żeby nie opadł? Zobacz naszą instrukcję filmową.

Masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach.

Ostudzony biszkopt dobrze jest odwrócić do góry dnem, wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem. Na biszkopt wyłóż bitą śmietanę i rozłóż owoce.

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i jagodami

Tagi: , , , , ,