Bardzo szybkie do wykonania ciasto, które wygląda, jakby wymagało trochę przygotowań 😉 Najbardziej podoba mi się „mus” malinowy, który powstaje (łącznie z nałożeniem na kruchy spód) w jakieś 10 sekund. Jeśli tak jak ja lubicie połączenie kruchego ciasta z owocami i czekoladą, to ten przepis jest niezawodny i błyskawiczny do wykonania. Nie ma na co czekać, maliny są teraz najlepsze 🙂
Ciasto kruche jest tu bardzo delikatne. Talerzyk jest raczej niezbędny. W masie czekoladowej jest odrobina pieprzu kajeńskiego, a na wierzchu odrobina soli morskiej gruboziarnistej, ale może być również cukier perłowy.
Ze względu na dzieci byłam zmuszona podzielić moje ciasto na dwie części i jedną zrobić bez malin.

Przepis znalazłam na blogu ChilliBite.

Czekoladowa tarta z malinami

Czekoladowa tarta z malinami

[Proporcje na tortownicę 24 cm lub foremkę 20x30 cm]

Kruchy spód:

  • 250 g mąki krupczatki 
  • 125 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko
  • łyżka śmietany

Nadzienie:

  • 170 g czekolady deserowej – dałam 200 g
  • 50 g masła
  • 70 g śmietany kremówki
  • maleńka szczypta pieprzu cayenne
  • małe opakowanie malin
  • cukier perłowy lub sól morska gruboziarnista
Kruchy spód. Zmiksuj w malakserze wszystkie składniki ciasta i szybko zagnieć. Formę wyłóż ciastem i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nakłuj je widelcem i piecz w 180°C przez około 25 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Nadzienie. Do rondelka włóż masło, kremówkę i podgrzej. Dodaj chilli, połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut, a następnie wymieszaj dokładnie.
Na upieczonym spodzie ułóż maliny i rozgnieć je lekko widelcem, aby przykryły całe dno. Na to wylej ciepłą czekoladę, a na wierzchu ułóż maliny. Jeśli masz ochotę, posyp cukrem perłowym lub solą morską gruboziarnistą.
Czekoladowa tarta z malinami 1Czekoladowa tarta z malinami 2Czekoladowa tarta z malinami 00Czekoladowa tarta z malinami 0
Tagi: , , , , , , , ,