To ciasto jest tak wspaniałe, że żadne słowa tego nie oddadzą. Bardzo kruchy spód, letnie owoce, beza w środku ciągnąca, a na wierzchu chrupiąca, i kruszonka. Beza pięknie wyrosła tam, gdzie nie była przykryta kruszonką. Owoce są wspaniałym dopełnieniem słodkiej bezy i kruszonki.

Wpis bierze udział w zabawie Morelkowo Brzoskwiniowo na blogu Sto kolorów kuchni.

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

[na blachę wielkości 22 x 33 cm]
  • 200 g masła
  • 350 g mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl cukru + 3 łyżki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 nektarynki
  • mała garść malin
  • mała garść borówki amerykańskiej

Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do malaksera i zmiksuj. Dodaj 3 łyżki cukru, żółtka, mąkę, proszek i znowu zmiksuj. Wyłóż połowę lub trochę więcej masy do formy i ugniatając wyrównaj rękami powierzchnię ciasta.

Nektarynki obierz, pokrój w ósemki, a następnie na mniejsze części. Wszystkie owoce rozłóż równomiernie na cieście.

Białka i 2/3 szklanki cukru ubij na sztywną lśniącą pianę. Wyłóż na owoce.

Pozostałe ciasto jeszcze raz krótko zmiksuj w malakserze (aby trochę rozbić zbrylone kawałki) i wyłóż na bezę. Nie należy rozkładać ciasta zbyt równomiernie. Cały urok jest w tych kawałkach.

Piecz w 180°C przez około 35 minut.

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 1Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 2Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 3Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 4Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 5

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

Tagi: , , , ,