Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

To ciasto jest tak wspaniałe, że żadne słowa tego nie oddadzą. Bardzo kruchy spód, letnie owoce, beza w środku ciągnąca, a na wierzchu chrupiąca, i kruszonka. Beza pięknie wyrosła tam, gdzie nie była przykryta kruszonką. Owoce są wspaniałym dopełnieniem słodkiej bezy i kruszonki.

Wpis bierze udział w zabawie Morelkowo Brzoskwiniowo na blogu Sto kolorów kuchni.

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

[na blachę wielkości 22 x 33 cm]
  • 200 g masła
  • 350 g mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl cukru + 3 łyżki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 nektarynki
  • mała garść malin
  • mała garść borówki amerykańskiej

[:Listonic]

Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do malaksera i zmiksuj. Dodaj 3 łyżki cukru, żółtka, mąkę, proszek i znowu zmiksuj. Wyłóż połowę lub trochę więcej masy do formy i ugniatając wyrównaj rękami powierzchnię ciasta.

Nektarynki obierz, pokrój w ósemki, a następnie na mniejsze części. Wszystkie owoce rozłóż równomiernie na cieście.

Białka i 2/3 szklanki cukru ubij na sztywną lśniącą pianę. Wyłóż na owoce.

Pozostałe ciasto jeszcze raz krótko zmiksuj w malakserze (aby trochę rozbić zbrylone kawałki) i wyłóż na bezę. Nie należy rozkładać ciasta zbyt równomiernie. Cały urok jest w tych kawałkach.

Piecz w 180°C przez około 35 minut.

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 1Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 2Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 3Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 4Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką 5

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

Ciasto z nektarynką, bezą i kruszonką

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

22 komentarze

    1. Mres, u mnie malin było niewiele i nie było żadnego problemu. Mąka krupczatka jest świetna do ciast kruchych i nie daje się tak łatwo sokom z owoców 🙂

    1. Majanko, też mi się podoba ten wygląd. Wrażenia smakowe są tu równie przyjemne jak wzrokowe 🙂

  1. Ciasto strasznie, ale to strasznie się kruszy i tym samym ciężko je po prostu wziąć do ręki i skonsumować. Czy to wina tego, iż użyłam mąki o przemiale 405 ?
    Za długo przetrzymałam je również w piekarniku i beza potęguje w tym przypadku dużą „kruchość” ciasta, jakby jadło się piasek.
    Poza tym jest bardzo smaczne a zamiast borówek użyłam jeżyn i też jest ok.
    Proszę o wskazówki bo chciałabym podjąć jeszcze jedną próbę 🙂

    1. Magdziorka, nie używałam nigdy mąki typu 405, więc nie jestem w stanie z całą pewnością odpowiedzieć. Wydaje mi się, że typ mąki nie powinien być tu aż takim problemem, bo z mąki typu 450 udaje się zrobić dobre kruche ciasto.
      Bardziej skupiłabym się na temperaturze i czasie pieczenia ciasta, a jeszcze bardziej na dokładnym odmierzeniu pozostałych składników.
      Beza powinna być krucha na wierzchu i wilgotna, lekko ciągnąca w środku. Jeżeli była zupełnie krucha, to znaczy, że piekłaś zbyt długo i możliwe, że w zbyt niskiej temperaturze. Ciasto zawsze należy wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika. Jeżeli tak właśnie zrobiłaś, to może spróbuj nagrzać piekarnik do 200 stopni, wstawić ciasto, piec 10 minut, a dopiero potem zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i w takiej temperaturze piecz jeszcze przez 25 minut.

  2. To nie pomyłka z mąką typu 405. Mieszkam w Niemczech i tutaj ta mąka to standard 🙁

    1. Monika, ilość cukru to kwestia przyzwyczajenia. Obecnie jest tendencja, żeby ograniczać cukier i ja też daję mniej cukru do wypieków niż mam zapisane w starych przepisach. Cieszę się, że ciasto Ci smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.