Jest to moja propozycja na Orzechowy Tydzień.
Przepis na to ciasto dostałam od zaprzyjaźnionej Włoszki, która upiekła je w czasie wizyty u nas. Włosi są pod tym względem na prawdę kochani 🙂
Ciasto jest wilgotne i bardzo orzechowe. Nutella i czekolada są tu doskonałym uzupełnieniem.
Ciasto orzechowe z nutellą i czekoladą
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 g sera ricotta
- 100 g masła
- 3-4 krople aromatu migdałowego lub rumowego
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 20 g proszku do pieczenia
- do posmarowania: nutella
- do posypania: czekolada
:Listonic]
Orzechy zmiel lub zmiksuj na kawałki wielkości kryształków zwykłego cukru mniej więcej 🙂 Podgrzej masło aż stanie się płynne, a potem ostudź trochę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do dużej tortownicy i piecz w 180°C przez 50 minut (z termoobiegiem piekłam około 30 minut). Ostudzone ciasto posmaruj cienko nutellą. Na wierzch zetrzyj czekoladę, używając obieraka do ziemniaków. Jeśli zależy Ci na dużych wiórkach, czekolada musi być w temperaturze pokojowej.
Tagi: aromat migdałowy, czekolada, jajka, nutella, orzechy, ricotta, Walentynki
Zostaw komentarz