Ciasto marchewkowe z cynamonem

Ten przepis na ciasto marchewkowe jest dla mnie idealny. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i aromatyczne, a jednocześnie dość delikatne. Szybko znika 🙂 U nas wystąpiło w charakterze tortu, z najlepszą polewą na świecie, czyli polewą z białej czekolady.

Jeżeli wolisz ciasto bardziej biszkoptowe (choć również wilgotne), z wyraźnymi kawałkami marchewki, to wypróbuj ten przepis.

Za przepis dziękuję Halinie 🙂

Ciasto marchewkowe

Marchewkowe ciasto

  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 2/3 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 2 szkl startej marchewki ( na tarce o dużych oczkach) – ja zmiksowałam
  • po 1,5 łyżeczki: sody, cynamonu, kakao, proszku do pieczenia
  • bakalie – pominęłam ze względu na dzieci

[:Listonic]

Cukier utrzyj z olejem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Wszystko dokładnie zmiksuj . Dodaj startą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec można dodać bakalie.

Ciasto wylej na blachę. Piecz około 40 min w temp. 190-200ºC. Wierzch polej polewą czekoladową, np. z białej czekolady.

Ciasto marchewkowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

20 komentarzy

  1. marchewkowe to najlepsze ciasto na świecie, bez dwóch zdań! też spróbuję bez oleju, będzie zdrowsze. ja też robię białą polewę, ale z serka mascarpone zmieszanego z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. z chęcia spróbuję z waszą polewą

    1. Ma mi, uwaga: w tym przepisie występuje olej! I to w dużej ilości! A mascarpone z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem pamiętam z Włoch, ale sama jeszcze nie robiłam. Wypróbuję jako dodatek do tego ciasta, bo niewątpliwie dobrze się to będzie komponowało 🙂

  2. mniam, mniam, marcheweczka! bardzo lubie ciasta marchewkowe, pewnie ze wgledu na cynamon 😉 tylko jedna uwaga.. prosze dopisz w jakiej tortownicy pieklas! dziewczynki bakali nie lubia, ze pominelas ;)?

    1. Tanroth, zaskoczyłaś mnie pytaniem, ale słusznie pytasz 🙂 Na szczęście po zdjęciach poznałam, której tortownicy użyłam i właśnie ją zmierzyłam. Ma średnicę 25 cm.
      A jeśli chodzi o bakalie, to rzeczywiście dzieci nie lubią. Ja też nie przepadam za rodzynkami w ciastach. Za to uwielbiam orzechy. Ale Janek i Emilka mają alergię na orzechy, więc ze względu na nich nie dodaję. Zresztą tort był przeznaczony na urodziny Emilki, więc wolałam pominąć typowo alergizujące składniki.

  3. Ha! zrobiłam, bez oleju… jest jeszcze cieplutkie i chyba takie lubie najbardziej:). Wyszło pysznie:) Dzięki Olu

  4. witam! mieszkam w hamburgu i pracuję w kawiarni, gdzie piekę ciasta wg. tutejszych ulubionych przepisów. twoje ciasto marchewkowe jest mi bardzo dobrze znane, bo robię je co tydzień 🙂 jedyna różnica, to 1.5 łyżeczki soli oraz siekane orzechy włoskie. co do „kołderki” robimy ją z serka śmietankowego z cukrem pudrem i wanilią. jeden z bestsellerów:-)

    1. Goorca, sól chętnie dodam w tym przepisie, bo rzeczywiście dodatek soli fajnie podkreśla słodycz ciasta. Słyszałam o kołderce z serka i kiedyś na pewno spróbuję. Dzięki za Twoją wersję ciasta 🙂

  5. Bardzo dziekuje za przepis. Jestem kuchennym nowicjuszem, a ciasto mi sie udalo! Zmniejszylam ilosc oleju o polowe i dalam sporo bakalii. Przepyszne.

    1. Sylwia, dzięki za Twoją wersję przepisu. Nawet nie wiedziałam, że jest aż tak elastyczny, że można o połowę zmniejszyć olej 🙂

  6. Postanowiłam upiec ciasto marchewkowe, o którym tyle wcześniej słyszałam, pomyślałam, że z Twojego przepisu na pewno coś wyjdzie. I nie pomyliłam się 🙂 Wyszło świetne, zniknęło w mgnieniu oka i już są zamówienia na następne. Także Olu twoje przepisy są zawsze niezawodne i polecam je wszystkim :-))) Pozdrawiam

    1. Kuchareczko, bardzo mnie to cieszy 🙂 Zapraszam do dalszego przeglądania bloga i wyszukiwania Twoich ulubionych smaków 🙂

  7. bardzo fajny i szybki przepis nie zdążyło wystygnąć a już go nie było 3 letnia córka ze mną robiła a potem pierwsza w kolejce do jedzenia 😉

    1. Karolina, cudownie! Bardzo się cieszę, że ciacho Wam się spodobało 🙂
      Super, że Córka tak chętnie pomaga w kuchni – gotowanie i pieczenie to cenna umiejętność, która na pewno się w życiu przyda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.