To ciasto jest połączeniem tego, co już dobrze znam: przepisu na szarlotkę i sposobu przygotowania rabarbaru wg Jamiego. Pyszne, chrupiące, aromatyczne, bo smak rabarbaru jest wzbogacony sokiem z pomarańczy. Smakowało mi bardziej niż proste ciasto z rabarbarem, ale wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę 🙂 Na zdjęciach jest ciasto wykonane z połowy podanych proporcji. Jeśli użyjesz całej porcji, to wystarczy na dużą blachę.
Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem.


Ciasto kruche z rabarbarem

  • 2 kg rabarbaru
  • sok z 2 pomarańczy
  • 400 g cukru

Ciasto:

  • 3/4 kg mąki
  • 2 masła (najlepiej Łaciate extra, ja tym razem wzięłam zwykłe extra)
  • 6 żółtek
  • 1,5 szkl cukru
  • cukier waniliowy

Masło schłodzone lub zamrożone zmiksuj. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i szybko zagnieć ciasto. Podziel na 2 nierówne części. Większą rozwałkuj na placek. Z mniejszej uformuj kulę i włóż do zamrażalnika. Przenieś placek na blachę, pamiętając o wylepieniu również brzegów. Nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180°C aż lekko się przyrumieni. W tym czasie przygotuj rabarbar wg przepisu na deser rabarbarowy z jogurtem. Wyjmij placek z piekarnika i wyłóż na ciasto odsączony na sitku rabarbar. Sok z gotowania rabarbaru możesz wykorzystać do koktajlu rabarbarowego. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Piecz w tej samej temperaturze, aż ciasto ładnie się zrumieni.


Tagi: , ,