Pyszne i proste domowe ciasto. Okazało się, że smakuje nam bardziej niż szarlotka. Wszystko za sprawą rabarbaru, który jest dość kwaśny. Wspaniały jest kontrast kwaśnego rabarbaru ze słodką bezą i bardzo kruchym ciastem.

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche:

  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru

Rabarbar:

  • 600-700 g rabarbaru
  • 150 g cukru

Rabarbar. Rabarbar umyj, nie obieraj i pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Przełóż do garnka, dodaj cukier i 2-3 łyżki wody. Zagotuj pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj – mieszając od czasu do czasu – aż rabarbar ugotuje się, a większość soku i wody odparuje.

Ciasto kruche. Masło pokrój na kilka mniejszych kawałków i wszystkie składniki zmiksuj krótko w malakserze na średnich obrotach. Przełóż około 2/3 ciasta na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Rozprowadź równomiernie na całej blasze i ugnieć palcami. Ciasto jest dość kruche, więc odradzam walkę z wałkowaniem i przenoszeniem na blachę. Podpiecz kruchy spód przez 10-15 minut w 180°C.

Beza. Białko ubij z odrobiną soli. Kiedy będzie już białe, ale jeszcze nie całkowicie sztywne, dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując na średnich obrotach.

Na podpieczony spód wyłóż ugotowany rabarbar, ubitą bezę i pozostałe ciasto (po wcześniejszym zmiksowaniu powinno mieć postać grudek). Piecz w 180°C przez około pół godziny, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 1Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 2Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 3Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 4

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Tagi: ,