Tak bardzo zachwyciła mnie szarlotka jaglana, że postanowiłam wypróbować to ciasto w wersji gruszkowej. Wyszło bardzo smakowite. Do gruszki bardzo pasują orzechy włoskie i wanilia, więc to one znalazły się w cieście. Świetnie smakują też większe kawałki gruszek, jednak uważajcie, żeby nie przesadzić – im większe kawałki, tym ciasto będzie mniej zwarte i trudniejsze do nakładania na talerze. Ciasto widoczne na zdjęciu nakładało się dość trudno.
I jeszcze jedna uwaga: to ciacho nie zawiera cukru, a wychodzi bardzo słodkie. Jeśli nie lubicie mocno słodkich wypieków, to warto skropić gruszkę sokiem z cytryny.
Ciasto jaglane z gruszkami
- 350 g kaszy jaglanej
- kg gruszek
- pół szklanki wymieszanych suszonych daktyli i moreli lub fig
- 1 dojrzały banan
- 50 g orzechów włoskich
- mała garść suszonej żurawiny
- ziarenka z połowy laski wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- ew. 2-3 łyżki soku z cytryny
Gruszki obierz. Połowę zetrzyj na tarce albo pozbaw gniazd nasiennych i zmiksuj w malakserze. Pozostałe gruszki pokrój w kostkę. Jeśli używasz soku z cytryny, to skrop nim gruszki – ciasto wyjdzie mniej słodkie.
Z daktyli usuń pestki, banany obierz. Dodaj do nich morele i pół szklanki wody i zmiksuj na sos.
Do miski wsyp surową kaszę (możesz ją wcześniej sparzyć wrzątkiem), dodaj gruszki, zmiksowany sos, grubo posiekane orzechy, żurawinę i wanilię. Wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 200°C przez 70 minut.
Uwaga. Jeśli zależy ci na tym, by ciasto było łatwiejsze do krojenia, zetrzyj na tarce wszystkie gruszki.
Jeśli nie lubisz chrupiącego wierzchu albo zamierzasz częstować ciastem osoby starsze, polecam w połowie pieczenia przykryć szarlotkę papierem do wypieków.
Zobacz też:
Czekoladowy krem z kaszy jaglanej
Tagi: banan, daktyle, gruszki, kasza jaglana, morele, orzechy włoskie, wanilia
Olu
kusisz! 😀
Ja na dniach zrobię 4 ciasto, dziś fajne jabłka kupiłem 🙂
Piotr, dobrze się zapowiada 🙂
Samo zdrowie, jutro koniecznie wypróbuję 🙂
Fajne, też muszę uczynić
Piotr, proponuję połowę jabłek i połowę gruszek, na początek 🙂
Joanna, dobra myśl! Jabłka można zetrzeć, a gruszki pokroić na kawałki 🙂
Maja i Monika, jestem bardzo ciekawa Waszych wrażeń 🙂
Pamiętajcie, że im większe kawałki owoców i bakalii tym trudniejsze nakładanie ciasta na talerze. Za to smak cudowny!
jaglanki w takiej postaci jeszcze nie jadłam! musi być pyszne!
To ciasto jest bardzo smaczne – warto przekonać się samemu 🙂
Uwielbiam;) Robie bardzo podobne 😉 polecam wersje gruszkowa lub wisniowa z kasza jaglana na mleku kokosowym. Zamiast czekokady dodaje prawdziwe kakao i mam wersje dla tych co nie moga mleka krowiego;) dla mnie to ciasto idealne – bez mleka, jajek, drozdzy i cukru;)
Megi, ja też nie dodaję czekolady 🙂 Słodzę bakaliami.
Hej, a kaszy nie trzeba sparzyć? Nie wychodzi gorzka? Mam wielką ochotę na to ciasto…
Storrada, nie trzeba, ale można 🙂 Ja nie sparzam, bo nigdy nie wyczułam goryczki w kaszy jaglanej. Jeśli Ty wyczuwasz goryczkę, to lepiej na wszelki wypadek sparz 🙂
No i daj znać jak Ci smakowało 🙂
ja wczoraj upiekłam ciasto jaglane 🙂 ze śliwkami i figami
Z samego opisu już mi się podoba 🙂
jedyne ciasta które jem, to właśnie te z kaszy jaglanej 🙂 a czasami nawet takie ciasta są u mnie śniadaniem :p
No to przybij piątkę! Ja dziś jadłam owsianko-jaglankę, a z pozostałej części upiekłam ciasteczka 🙂
ja poproszę 🙂
Trzymaj porcję 🙂