Ciasto jaglane z gruszkami

Tak bardzo zachwyciła mnie szarlotka jaglana, że postanowiłam wypróbować to ciasto w wersji gruszkowej. Wyszło bardzo smakowite. Do gruszki bardzo pasują orzechy włoskie i wanilia, więc to one znalazły się w cieście. Świetnie smakują też większe kawałki gruszek, jednak uważajcie, żeby nie przesadzić – im większe kawałki, tym ciasto będzie mniej zwarte i trudniejsze do nakładania na talerze. Ciasto widoczne na zdjęciu nakładało się dość trudno.
I jeszcze jedna uwaga: to ciacho nie zawiera cukru, a wychodzi bardzo słodkie. Jeśli nie lubicie mocno słodkich wypieków, to warto skropić gruszkę sokiem z cytryny.

Ciasto jaglane z gruszkami

Ciasto jaglane z gruszkami

  • 350 g kaszy jaglanej
  • kg gruszek
  • pół szklanki wymieszanych suszonych daktyli i moreli lub fig
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g orzechów włoskich
  • mała garść suszonej żurawiny
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ew. 2-3 łyżki soku z cytryny

[:Listonic]

Gruszki obierz. Połowę zetrzyj na tarce albo pozbaw gniazd nasiennych i zmiksuj w malakserze. Pozostałe gruszki pokrój w kostkę. Jeśli używasz soku z cytryny, to skrop nim gruszki – ciasto wyjdzie mniej słodkie.

Z daktyli usuń pestki, banany obierz. Dodaj do nich morele i pół szklanki wody i zmiksuj na sos.

Do miski wsyp surową kaszę (możesz ją wcześniej sparzyć wrzątkiem), dodaj gruszki, zmiksowany sos,  grubo posiekane orzechy, żurawinę i wanilię. Wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 200°C przez 70 minut.

Uwaga. Jeśli zależy ci na tym, by ciasto było łatwiejsze do krojenia, zetrzyj na tarce wszystkie gruszki.
Jeśli nie lubisz chrupiącego wierzchu albo zamierzasz częstować ciastem osoby starsze, polecam w połowie pieczenia przykryć szarlotkę papierem do wypieków.

Ciasto jaglane z gruszkami 1

Ciasto jaglane z gruszkami 2

Zobacz też:

Szarlotka jaglana Szarlotka jaglana

Brownie jaglane Brownie jaglane (+film)

Budyń jaglany ze śliwką Budyń jaglany ze śliwkami

Jaglany sernik krówkowy Jaglany sernik krówkowy

Czekoladowy sernik jaglany Czekoladowy sernik jaglany

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

19 komentarzy

  1. Maja i Monika, jestem bardzo ciekawa Waszych wrażeń 🙂
    Pamiętajcie, że im większe kawałki owoców i bakalii tym trudniejsze nakładanie ciasta na talerze. Za to smak cudowny!

  2. Uwielbiam;) Robie bardzo podobne 😉 polecam wersje gruszkowa lub wisniowa z kasza jaglana na mleku kokosowym. Zamiast czekokady dodaje prawdziwe kakao i mam wersje dla tych co nie moga mleka krowiego;) dla mnie to ciasto idealne – bez mleka, jajek, drozdzy i cukru;)

  3. Hej, a kaszy nie trzeba sparzyć? Nie wychodzi gorzka? Mam wielką ochotę na to ciasto…

    1. Storrada, nie trzeba, ale można 🙂 Ja nie sparzam, bo nigdy nie wyczułam goryczki w kaszy jaglanej. Jeśli Ty wyczuwasz goryczkę, to lepiej na wszelki wypadek sparz 🙂
      No i daj znać jak Ci smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.