Nie ma to jak pyszna domowa drożdżówka z truskawkami! Jeśli jest w postaci ciasta na sporej blasze, to naje się nim sporo osób 🙂 Cytrynowa nutka w cieście drożdżowym świetnie się komponuje z truskawkami. Przepis znalazłam u Majany.
Wpis bierze udział w akcji Sezon Truskawkowy.

Podobne przepisy: Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem.

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 1/3 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub torebka drożdży suszonych
  • cukier waniliowy lub domowy cukier z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • 750 g truskawek z rabarbarem – proporcje wg upodobań
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • pół szkl cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę zmiksuj na średnich obrotach i włóż do lodówki. Rozpuść masło i zostaw do przestygnięcia. Jajka ubij z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i przykryj na 10 minut, aż zaczną pracować. Zmiksuj mąkę, cukier, cukier waniliowy, ubite jajka i drożdże z mlekiem. Dodaj masło i skórkę z cytryny i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście połóż pokrojone owoce, posyp cynamonem i kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz 50 minut w 190°C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy jest upieczone.


Tagi: , , , , ,