Lubicie daktyle? Ja uwielbiam je w ciastach – są miękkie i słodziutkie. Najlepsze w połączeniu z brązowym cukrem. Do tego same zdrowe dodatki: mąka razowa, płatki owsiane. Najlepiej podawać to ciasto z dobrą herbatą lub kubkiem mleka. Moje ciasto wyszło dość suche. Jeśli chcecie uniknąć wysuszenia, to zróbcie batoniki, czyli skorzystajcie z większej blachy, aby ciasto wyszło niskie. Takie właśnie batoniki przygotowała Liska. Korzystałam z jej przepisu, ale chyba należy użyć większej blachy, bo u mnie wyszło ciasto zamiast batoników. Pyszne ciasto daktylowe 🙂

Ciasto daktylowe z płatkami owsianymi

Ciasto daktylowe z płatkami owsianymi

  • 200 g dobrze zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 120 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 szkl płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka cynamonu
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g daktyli bez pestek
  • olej słonecznikowy do nasmarowania blaszki

W misce wymieszaj mąkę owsianą, mąkę pszenną, szklankę płatków owsianych, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

Masło i cukier miksuj w malakserze przez około 5 minut, aż masa stanie się gładka i puszysta. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Dodaj suche składniki i miksuj na małych obrotach. Dodaj pokrojone daktyle i wymieszaj ciasto.

Blachę o wymiarach 20 x 32 cm nasmaruj olejem. Wyłóż masę, posyp pozostałymi płatkami owsianymi.

Piecz w 170°C przez około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Więcej przepisów z wykorzystaniem produktów ekologicznych z Tesco znajdziesz na stronie ZdrowyApetyt.pl.

Tagi: , , , , , , ,