Po wystawnych świątecznych ciastach nadszedł czas na ciasto zdrowsze, na bazie warzywnej. Ciasto buraczane jest mocno wilgotne, z fajną skorupką na wierzchu. Przypadkiem wyszło jakby dwuwarstwowe, bo najwyraźniej buraki opadły w stronę dna. Pamiętajcie, że buraki są dość słodkie i ciasto potrzebuje zakwaszenia sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
Przepis znalazłam na blogu Trochę inna cukiernia.
A może wolicie ciasto marchewkowe z cynamonem albo ciasto dyniowe.
Ciasto buraczane
[mała tortownica, o średnicy 18-20 cm]
- 2 średnie buraki lub szklanka startych
- szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- łyżka soku z cytryny
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (zmiksowałam trochę grubiej i pewnie dlatego opadły).
Białka i połowę cukru ubij na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, ubijając na mniejszych obrotach.
W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, dodaj starte buraki, olej, sok z cytryny, ocet i znowu wymieszaj. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180°C przez 30 minut lub do suchego patyczka.
Tagi: buraki, cynamon, dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, imbir, jajka, ocet balsamiczny, sok z cytryny
Z chęcią wypróbuję. Czy buraki są mocno wyczuwalne czy tylko gdzieś w tle jakby znajomego posmaku dają?
Mami, ja nie czułam wyraźnego smaku buraków. Nadawały wilgoci i słodyczy, ale nie jakiegoś wyrazistego smaku. Dlatego konieczne są tu zakwaszacze.
też robiłam, pyszne jest:)
Wygląda super!!! 🙂
(y)
A co zrobić jeśli nie mam octu balsamicznego? Specjalnie nie będę kupowała, mam tylko ocet winny. Czy sam sok z cytryny wystarczy i ile go wtedy dodać?
Chodzi o zakwaszenie ciasta, bo buraki są słodkie i mdłe. Myślę, że można ocet balsamiczny zastąpić winnym lub sokiem z cytryny – podobną ilością. A jeszcze można dodać pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
buraczaaaane? Co to ludzie nie wymyślą ;D
Mam jeszcze w ofercie ciasto marchewkowe i dyniowe 😀
Przede mną wypróbowanie cukiniowego.
Marchewkowe wszystkim znane i lubiane, ale tym buraczanym to mnie Pani zagieła 😀 Musze zrobić, podać i zobaczyć minę konsumujących 😀
W takim razie czekam na relację 🙂
Trochę inną cukiernię bardzo lubię, inspirująca :). A Twoje ciasto wygląda pysznie!
Evitaa, ja zaglądam do Trochę innej cukierni, kiedy szukam przepisów dla alergików 🙂 Ciasto jest pyszne, a do tego zdrowsze niż większość innych ciast 🙂
Rzczywiscie, ciasto wyglada pysznie! 🙂
Chcialam sie pochwalic, ze wyprobowalam juz przepis na ciasteczka z platkami owsianymi i zurawina (ja dodalam owoce Goji zamiast zurawiny), pulpeciki z mozzarela i glolabki pieczone. Wszystko bylo wysmienite! Dziekuje. Teraz, kiedy juz odkrylam Pani strone, bede regularnie korzystac z zamieszczanych przepisow 🙂
Anetta, owoce goji są ostatnio modne i podobno najzdrowsze ze wszystkich owoców świata. Na pewno też pasowały do tych ciasteczek.
Baaaardzo się cieszę, że spodobały Ci się moje przepisy. Zaglądaj, próbuj i pisz swoje wrażenia, najlepiej pod konkretnymi przepisami – widzę wszystkie nowe komentarze, nie tylko te pod ostatnim wpisem 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie i liczę na dalsze wieści z wypróbowywania przepisów z mojej strony.
We wszystkich przepisach na ciasto buraczane szukam odpowiedzi na dreczace mnie pytanie… Czy buraki maja byc wczesniej ugotowane???
Ladyinred, jeśli nie jest wyraźnie napisane, żeby ugotować, to znaczy, że powinny być surowe. W tym przepisie użyłam surowych 🙂