To ciasto smakuje obłędnie! Delikatny kruchy spód, ciągnąco-chrupiąca beza i soczyste owoce. Ja nie mogłam się od niego oderwać. Ma też jedną wadę – oprócz tego, że za szybko znika 😉 – bardzo się kruszy przy krojeniu. Jeśli zależy Ci na ładnym pokrojeniu ciasta, zamień w składnikach na kruchy spód jedno żółtko na całe jajko. Jednak wtedy spód nie będzie już taki delikatny dla podniebienia… Każdy może sam zdecydować.
Ciasto bardzo kruche, z borówką i bezą
- 400 g mąki
- 200 g masła zamrożonego
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie (250 g) borówek
Zamrożone masło pozostaw na parę minut w temperaturze pokojowej, a potem pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj na kawałki takiej (mniej więcej) wielkości jakby były starte na grubych oczkach tarki. Dodaj żółtka, sól, cukier waniliowy i mąkę i ponownie zmiksuj na średnich obrotach, a następnie wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj śmietanę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 0,5 cm i ułóż na blasze. Piecz w 180°C przez 15 minut. W tym czasie ubij pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, rozłóż na nim owoce, a na tym pianę z białek. Piecz jeszcze przez 20 minut w 170°C.
Jeśli masz Thermomix:
Zmiksuj masło pokrojone na kilka kawałków: czas 15 s, obr 5. Dodaj żółtka, sól, cukier waniliowy i mąkę i zmiksuj czas 40s, obr 3,5. Jeśli trzeba dodaj śmietanę i znów zmiksuj Obr 3,5, czas 7 s. Wyjmij ciasto i uformuj z niego kulę. Dalej postępuj wg powyższego przepisu (rozwałkuj, podpiecz itd.)
Tagi: borówki, dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, Thermomix
Świetne jest to ciasto:)
Wiosenko, dziękuję 🙂
Wygląda apetycznie:) – to również zdanie Piotrka zaglądającego mi przez ramię:)
Aniu, fajnie że się Wam podoba. Piotrek powinien Ci częściej przez ramię zaglądać 😉
to ciasto wygląda przepysznie
Margot, dzięki 🙂
Jakie cudne ciacho! Pysznie wygląda Olu i chętnie bym sie poczęstowała kawałeczkiem. 😉
Majanko, śmiało sięgaj 😉
Olu,
a zostało jeszcze coś z niego? Jutro będziemy w okolicy. ;)))
Już czas zakończyć pieczenie serniczka z białą czekoladą dla gości. Otwieramy sezon ciasta z borówką i bezą. :))
aaania
Aaania, noooo… nie zostało 🙂 Zniknęło w jakieś pół godziny.
Bardzo popieram pomysł rozszerzenia repertuaru pieczonych przez Ciebie ciast o takie właśnie ciacho. W razie pytań dzwoń, pomogę 🙂
uwielbiam kruche ciasta …ale z borówkami jeszcze nie robiłąm …ależ musiało pachnieć w domu:)
Jolu, pachniało, a potem jeszcze w ustach się rozpływało…
Oj, na pewno jest pyszne 🙂
Grażynko, jest warte wypróbowania 🙂
borówka i beza!
szkoda, że nie da się uszczknąć choć troszkę 🙂
Tylkosprobuj, to by się chyba dało załatwić 🙂
Wypróbowałam!
Dla mnie smakuje troszkę jak tarta z borówkami, bardzo mi to pasuje, polecam!
aaania
Aaania, bardzo się cieszę! Nie dzwoniłaś, więc rozumiem, że nie było trudno 🙂
Mhmh.. rzeczywiście zapowiada się nieźle..
A mniej więcej na jaką blaszkę jest ten przepis? 😉 Muszę wiedzieć jak dużo będzie tego ciacha ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Ewa, ja robiłam na dwóch małych, ale myślę, że jeśli użyjesz jednej blaszki w rozmiarze 23×34 cm mniej więcej, to będzie ok.
A mi wyszedł zakalec ;( Pani Olu ma Pani może pomysł czemu?
Biedronka, mam dwa pomysły na to, co mogło być przyczyna:
– zbyt wysoka temperatura w piekarniku, co spowodowało, że borówki puściły więcej soku
– zbyt krótki czas pieczenia – spód nie zdążył się dopiec
Możliwe, że Twój kruchy placek był grubszy niż mój i wymagał dłuższego pieczenia.
Mam nadzieję, że pomogłam. Jeśli wykonasz kolejne próby, to koniecznie daj znać co się okazało.