Brownie zawsze kusi! Moje dzieci, zapytane jakie ciasto chcą na swoje urodziny, zwykle mają jedną odpowiedź: brownie. Od teraz mamy jego zdrowszą i lżejszą wersję. Dzieci oczywiście wolą tradycyjną, ale dorosłym brownie z fasoli smakuje bardzo. Jest mniej słodkie, ale nadal smaczne, maziste, a jednocześnie lżejsze od zwykłego. Do tego akceptowalne dla wielu alergików, bo wegańskie i bezglutenowe.
Przepis znalazłam na blogu erVegan i troszkę uprościłam.
Brownie z fasoli, wegańskie
[porcja na tortownicę o średnicy 21 cm]
- puszka lub 1,5 szkl czerwonej fasoli
- szkl migdałów lub mieszanki migdałów i innych orzechów
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 50 g kakao lub karobu
- 150 g cukru trzcinowego
- pół szkl oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Siemię lniane zalej 9 łyżkami wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia.
Do malaksera włóż migdały i zmiksuj na najwyższych obrotach na mąkę. Dodaj odcedzoną i wypłukaną fasolę, namoczone siemię, kakao, olej, cukier, wanilię i zmiksuj na gładką masę.
Tortownicę nasmaruj lekko tłuszczem i jej dno wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto, wyrównując je zwilżonymi dłońmi.
Piecz w 180°C przez 50 minut, na dolnym piętrze piekarnika. Po 30 minutach wierzch ciasta przykryj papierem do wypieków.
Upieczone ciasto ostudź i schłodź w lodówce – wtedy będzie najsmaczniejsze.
Tagi: czerwona fasola, kakao, karob, migdały, siemię lniane
Zrobilam, uwielbiam !!! Dziekuje za pomysl !!!
Ewa, wspaniale! Dzięki za wiadomość 🙂
Zrobiłem wczoraj i dziś już 3 kawałki poszły 🙂
Pyszne, dziękuję Olu za przepis.
Z tego co zauważyłem za szybko otworzyłem piekarnik, bo trochę opadło.
I dwa, następnym razem z podwójnej porcji, bo nasza forma trochę większa była 🙂
I tak je wybiegamy je z Asią 🙂
Dzięki i pozdrowienia
Piotr, bardzo się cieszę, że brownie Wam posmakowało 🙂 Uważaj na podwójną porcję, bo brownie jest najlepsze, gdy jest niezbyt wysokie. Ja ostatnio robię z tej ilości w blasze formatu A4.
Dzięki Olu
A tak, dzięki za spostrzeżenie. Zrobimy z podwójnej porcji, ale na większej blaszce. Powinno być trochę wyższe. Teraz robiłem na takiej trochę większej niż A4.
I spróbuję z solą, o której mi pisałaś, choć my nie solimy i najpierw trzeba będzie kupić 😀
pozdrowienia dla Janka
ps. jeśli chcesz mogę zrobić i wysłać Ci zdjęcie na FB 🙂
Piotr, jasne że chcę! 🙂 Podeślij, jeśli masz zdjęcie 🙂
Olu
Zdjęcia Ci wyślę obok tego.
Zrobiłem podwójną porcję w większej blaszce.
I wykorzystałem Twój pomysł z solą.
Pycha wyszło 🙂
Piotr, super! Dzięki za zdjęcie. Brownie wygląda rewelacyjnie 🙂