Poznajcie moje nowe ulubione ciasto 🙂 Jest idealne: łatwe i szybkie do przygotowania, wspaniałe w smaku, bezglutenowe. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną i zmiksować ją z pozostałymi składnikami. Ciasto wychodzi intensywne w smaku i wilgotne.

Dodatkowym bonusem dla mnie jest to, że bardzo dobrze komponują się z nim dodatki układane na wierzchu, dzięki czemu na jednej blasze może powstać kilka wersji smakowych – dla każdego to, co lubi najbardziej. Moje ciasto ma trzy wersje: podstawową bez dodatków, wersję ze śliwkami i płatkami migdałów i wersję z orzechami nerkowca.  Wszystkie trzy wersje zniknęły zdecydowanie zbyt szybko 😉

Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki, a zachęciła mnie do jego wypróbowania wersja z Lawendowego domu.

Brownie jaglane

Brownie jaglane

[forma 26 x 16 cm]
  • pół szkl kaszy jaglanej
  • szkl wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju – dałam oliwę
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • szkl cukru
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • śliwki i płatki migdałów
  • orzechy nerkowca

Kaszę zalej wrzącą wodą, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Odstaw kaszę do wystudzenia, a następnie zmiksuj w malakserze lub blenderem.

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków.

Na wierzchu ułóż wybrane dodatki: orzechy lub owoce.

Piecz w 180°C przez 45-55 minut, do suchego patyczka.

Uwaga: Ciasto w czasie pieczenia bardzo rośnie, ale po wystudzeniu opada i nabiera gęstości.

Brownie jaglane 1Brownie jaglane 2

Brownie jaglane 0

Tagi: , , , , ,