Ciasto godne polecenia, bo dość nietypowe. Łączy w sobie lekkość babki z ciężkością sernika, a efekt jest bardzo miły dla podniebienia. Przepis pochodzi z bloga Arabeska, a znalazłam go w serwisie Blogi z pierwszego tłoczenia. Jeżeli masz wątpliwości czy uda Ci się ciasto ucierane, to z wielką radością podkreślam, że przy produkcji babki na zdjęciu poniżej, ciasto mi się zwarzyło (nie mam cierpliwości, użyłam miksera i trochę przesadziłam), ale w niczym to mojej babce nie zaszkodziło 🙂 Zachęcam wszystkich do radosnego pieczenia, bez stresów.
Babka serowa o smaku cytrynowym
- kostka masła lub margaryny
- 25 dkg cukru (około 1,25 szkl)
- opakowanie cukru waniliowego
- 25 dkg białego sera
- 4 jajka
- pół kg mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z cytryny
- aromat cytrynowy
- około pół szkl wody mineralnej
- sól
- cukier puder do posypania
Masło, jajka i ser wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól, aromat, po jednym jajku, a na końcu zmielony ser. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i tyle wody aby ciasto rozrywało się odchodząc od łyżki (moje ciasto chyba nie osiągnęło tego efektu i było dość lejące). Formę na babkę z kominkiem nasmaruj tłuszczem (silikonowej nie trzeba smarować) i wlej ciasto. Piecz w 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj 10 minut i wyłóż ciasto na tacę. Po kolejnych 30 minutach lekko ciepłe ciasto ponakłuwaj długim patyczkiem i nasącz sokiem cytrynowym zmieszanym pół na pół z wodą. Kiedy ciasto zupełnie wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Tagi: aromat cytrynowy, biały ser, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, sok z cytryny
Zostaw komentarz