Już jutro będzie okazja upiec z Kasią ciasto cytrynowe. Bądźcie na portalu ipla.tv o godzinie 15.00. Widzowie będą mogli wpływać na treść programu! Będą też konkursy z nagrodami (silikonowe stolnice i wałki oraz eleganckie formy do pieczenia marki Lurch, a także designerskie wyciskarki do cytrusów marki DeLonghi). Zapraszają Kasia i portal MojeCiasto.pl (tam przeczytacie, co przygotować na wspólne pieczenie).
Prosty przepis na ciasto na niedzielę lub – w wersji z polewą czekoladową – na Wielkanoc. Babka wychodzi puszysta i wilgotna. Bardzo aromatyczna, delikatnie kawowa, średnio słodka. Jeśli lubisz ciasta słodkie lub o wyrazistym smaku kawy, zwiększ ilość cukru lub kawy.
Zainspirowałam się przepisem u Dorotus, ale zrobiłam swoją wersję.
Babka marmurkowa z kawą
- 250 g margaryny Kasia
- 5 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru (może być cała szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie, ze względu na dzieci, zbożowa)
Jajka (całe) zmiksuj z cukrem. Margarynę utrzyj. Do utartej dodawaj stopniowo zmiksowane jaja i ekstrakt wanilii, dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i zmiksuj.
Do formy do pieczenia (u mnie forma silikonowa na babkę, z kominkiem) wlej połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj kawę (ja nie rozpuszczałam). Masę kawową wlej na masę waniliową. Całość delikatnie i krótko wymieszaj widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszaj zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Piecz około 50 minut w temperaturze 180ºC.
Tagi: ekstrakt z wanilii, kawa, mąka ziemniaczana, Walentynki, Wielkanoc
Robiłam tę babeczkę, jest naprawdę smaczna.
Bardzo ładnie Ci wyrosła Olu!:)
Pozdrawiam:)
Majanko, dziękuję pięknie
Babeczka jest superowa i bardzo smaczna.
Lubię takie ciasta:)
Wiosenko, ja też
super ta baba! nie tylko na niedzielę i święta
Asieja, rzeczywiście, na co dzień też się nadaje. Choć w pierwszym odruchu zaliczam ją do odświętnych, bo ma w sobie dużo tłuszczu… Właśnie z tego powodu smakuje mi również na drugi i trzeci dzień, kiedy ciut przeschnie
Olu, kusisz. A za mną babka chodzi i muszę wreszcie wypróbować moja nową foremkę:)
Aniu, skoro ja kuszę, a za Tobą chodzi babka, to wnioski są dość oczywiste
wypieki z kawą trafiają jak najbardziej w mój gust
Agata, ja również uwielbiam wszelkie wypieki i desery kawowe, choć kawoszem wcale nie jestem
Bardzo lubię marmurkowe babki. Twoja pysznie wygląda
Grażyno, ja też lubię takie marmurkowe babki, tylko mi się przez długi czas wydawało, że one są pracochłonne. A tu niespodzianka, szybkie i łatwe
Pyszna taka babka
Częstuję się kawałeczkiem!
Flusso, zapraszam, częstuj się śmiało
Ciekawy ten dodatek kawy, nigdy nie piekłam takiej babki. A jak pięknie wyrosła
Justinek, kawa jest dla mnie najlepszym z możliwych dodatków do takiej babki
A wyrosła rzeczywiście, nawet nadspodziewanie dobrze 
babki na wiosnę smakują przepysznie
Paula, no właśnie, coś w tym jest
Mniam, śliczna babka!! Trzeba tylko ugotować wodę na filiżankę herbaty,mniam…:)
Mary, o właśnie
Z herbatą smakuje bardzo dobrze, więc warto 
Ooo.. to coś w sam raz dla mojego męża
Uwielbia babeczki i tym podobne przysmaki! Dzięki za podsunięcie pomysłu ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Ewa, mężowie tak już mają, że babeczki lubią
Ale soczysta ta babeczka … choć może powinnam napisać Babeczka
Tilia,
z kawą… mmmhyyy :))))
Tylkosprobuj, no właśnie: z kawą
A może z Kawą 