Odkryłam ciasto idealne, które prawdopodobnie zagości na naszym stole w te Święta. Zaakceptowane i chwalone przez: Anię z Bajkorady, Tilię z Kuchni szczęścia, moją Teściową (ciasta czekoladowe nie są jej ulubionymi ciastami, ale to chwaliła, bo nie było ani trochę suche), moje dzieci (ale to nikogo nie dziwi) i (uwaga!) Janka 🙂 Janka, który biega, dba o kondycję i wygląd, i ciast unika. Podpierając się zdaniem wszystkich próbujących, ciasto zaliczam do hitów 🙂

Ta babka jest bardzo czekoladowa, wilgotna, ale nie ciężka jak brownie. Robi się ją bez wysiłku, a ciasto zmiksowane jest bardzo puszyste i delikatne. Do tego polewa, którą zmodyfikowałam i z której jestem bardzo zadowolona. Słodka, ale bez przesady, z toffikowym posmakiem… Poezja!

Przepis na babkę znalazłam w blogu Kwestia smaku (nie dodałam wiśni, bo dzieci by tego nie tknęły), a punktem wyjścia dla polewy był przepis Dorotuś, ale został przeze mnie zmodyfikowany.

Przy okazji przypominam Wam o trwającym na moim blogu konkursie z Kasią, w którym można wygrać akcesoria przydatne do wypieków 🙂

Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekoladyBabka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady

Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady

Ciasto:


  • 125 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g ciemnej czekolady gorzkiej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki (100 ml) mleka

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 45 g masła, miękkiego
  • 2 łyżki mleka

Ciasto: Czekoladę połamaną na kawałki roztop w miseczce ułożonej na garnku z wrzątkiem (miska nie powinna dotykać wody). Miękką Kasię utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę (np. miksując przez 15 minut). Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Dodaj lekko przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj (ja zmiksowałam na małych obrotach). Miksując na wolnych obrotach dodawaj na przemian po łyżce mleka i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao. Przełóż ciasto do formy posmarowanej tłuszczem (ja piekłam bez smarowania tłuszczem, w formie silikonowej, ustawionej w sztywnym naczyniu, żeby łatwiej było wstawić do piekarnika). Piecz 30 minut w 170ºC (ja piekłam w 180ºC bez termoobiegu, przez 50 minut). Wyjmij, kiedy patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy.

Polewa: Czekoladę połamaną na kawałki, masło i mleko rozpuść w miseczce ustawionej na garnuszku z wrzątkiem.

Na moich zdjęciach widać babkę, która została polana dość gorącą polewą. Jeżeli poczekasz i użyjesz polewy ciepłej, ale nie gorącej, polewa będzie gęsta i nie będzie przebijał przez nią kolor ciasta. Warto podać pozostałą ciepłą polewę w dzbanuszku, aby każdy mógł sobie jeszcze polać swoją porcję 🙂

Jeśli masz Thermomix:

Możesz rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki (ja wolę rozpuścić w miseczce, a Thermomixa użyć do kolejnych czynności): czas 2-3 minuty, temp. 37ºC, obr. 2,5. Czekoladę przelej do miseczki, naczynie umyj.

Jeśli Kasia jest zimna, z lodówki – rozdrobnij ją: obr 5, czas 1 minuta. Utrzyj Kasię z cukrem: załóż motylek, obr. 3, czas 15 minut. Dodawaj po jednym jajku przez otwór w pokrywce, miksując: obr. 3, czas 1 min. Dodaj czekoladę i zmiksuj, nadal z motylkiem: obr. 2,5, czas 30 s. Dodawaj przez otwór w pokrywce na zmianę mleko i mąkę przesianą z proszkiem i kakao, miksując z motylkiem: obr 2, czas – aż wszystko dodasz, ja nie ustawiam wtedy czasu. Dalej postępuj z ciastem jak w przepisie wyżej.

Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady

Wpis sponsorowany
Tagi: , , , , , , ,