Wypróbowałam coś zupełnie nowego. Nigdy wcześniej nie grillowałam oscypka. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam w taki sposób botwinki. Jednak chęć wypróbowania czegoś nieznanego zwyciężyła – jak zwykle 🙂 I przyznaję, że było warto! Oscypek można tylko delikatnie podgrzać, aby zrobił się miękki, lub przyrumienić, aby miał chrupiącą skórkę. Tradycyjnie grillowanego oscypka podaje się z żurawiną. Ja wykombinowałam połączenie z botwinką duszoną na oliwie z czosnkiem, miodem i octem balsamicznym. Bardzo polecam Wam wypróbowanie takiego sposobu na botwinkę. Przy okazji przyrządzania chłodnika z botwinki, warto oderwać najmłodsze listki i przyrządzić jak w poniższym przepisie.
Przypominam Wam o konkursie grillowym z Fairy na mojej stronie.
Grillowany oscypek z botwinką
- średni oscypek
- młode liście z botwinki
- łyżka oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- pół łyżeczki miodu
- ząbek czosnku
Oscypek pokrój na plastry grubości około 5 mm. Rozgrzej patelnię do grillowania lub grilla. Smaż plastry oscypka na niezbyt gorącej patelni grillowej, z obu stron.
Na zwykłej patelni rozgrzej oliwę wymieszaną z octem, miodem i posiekanym czosnkiem. Uważaj aby patelnia nie rozgrzała się zbyt mocno. Dołóż pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki liście botwinki i smaż na malutkim ogniu, mieszając. Kiedy listki lekko zwiędną, ale nie zbrązowieją, przełóż je na talerz. Obok ułóż ciepłe plastry grillowanego oscypka. Jeśli chcesz, ułóż obok truskawki – będą orzeźwiającym przerywnikiem dla oscypka.
Artykuł komercyjnyTagi: botwinka, czosnek, grill, miód, ocet balsamiczny, oliwa, oscypek
o rany!uwiebiam oscypki:)twoja propozycja jest wspaniala!ślinka leci,że hej;)
Nathalia, nawet nie przypuszczałam, że to danie tak się spodoba wielbicielom oscypków 🙂 Ja też je bardzo lubię.
Olu, alez to mniamuśnie wygląda:) oscypek uwielbiam, botwinka rośnie mi na ogródku:) pozdrawiam
Jolu, no to do dzieła 🙂
[…] Polędwiczkę podałam z pomidorami z dymką, solą morską i oliwą oraz z duszoną botwinką z czosnkiem. […]