Masz czasem tak, że masz ochotę na coś słodkiego, a nie chcesz objadać się niezdrowymi słodyczami? U mnie jest tak, że kiedy najdzie mnie chęć na słodkie, to nie da się oszukać kubków smakowych jedząc coś słonego. Wtedy jedyną radą jest samodzielne zrobienie czegoś zdrowego i jednocześnie smacznego. Najlepiej też prostego i niezbyt czasochłonnego. Właśnie z takiej potrzeby powstały te batoniki. Zawierają smaki, na które miałam wielką ochotę: czekoladę i orzechy. Dodałam też kilka zdrowych składników, które również lubię i powstała pyszna przekąska, którą mogę zjeść bez liczenia kalorii.
Zdrowe batoniki orzechowo-czekoladowe
- pół szkl płatków owsianych
- 2 kopiaste łyżki zmielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 100 g migdałów (u mnie w słupkach)
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 165 ml mleka kokosowego
- 100 g czekolady (u mnie mleczna, jeszcze zdrowsza byłaby gorzka)
Czekoladę posiekaj na grube kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i odstaw na 10 minut, aby płatki i siemię wchłonęły mleko.
Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w 180 ° C przez około 35 minut. Jeśli trzeba, w trakcie pieczenia przykryj powierzchnię batoników drugim papierem do wypieków, aby nie przypiekły się zbyt mocno.
Po wyjęciu z piekarnika wystudź upieczoną masę, a następnie włóż do lodówki na godzinę lub jeszcze lepiej całą noc. Kiedy masa dobrze stężeje, pokrój ją na batoniki.
Tagi: czekolada, migdały, płatki owsiane
Uwielbiam takie, dziękuję za przepis ;D
Mieszkaniowy, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Muszę to zrobić!
Ale super pomysł podoba mi się 😀
Adrian, dziękuję 🙂
co zamiast mleka kokosowego moze byc napoj roslinny ?
Malwina, myślę, że tak. Choć im gęstsze mleko, tym smaczniejsze batoniki. Przy użyciu napoju roślinnego rozważyłabym dodanie łyżeczki oleju kokosowego lub masła orzechowego.
Bardzo fajne batoniki! Też lubię takie smakołyki, są dobre do przegryzienia o każdej porze:D
Delektujemy, to prawda 🙂