Moje daktylowe ciastka owsiane są wegańskie, bez cukru i bez mąki. Pyszne i można je jeść do woli. Czy wiesz, że kiedy w potrawie nie ma cukru, białej mąki i produktów odzwierzęcych, to organizm sam świetnie ocenia, kiedy jest już najedzony? Raczej nie ma możliwości przejedzenia się! Więc śmiało wypróbuj te ciasteczka! Są łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i pożywne. Dają powoli uwalnianą energię i świetnie nadają się na podróż lub na wycieczkę w góry.
Daktylowe ciastka owsiane
[25 ciastek]
- szkl (120 g) daktyli – wybieraj ekologiczne, bez dodatku substancji słodzących
- 160 ml wody
- 130 g płatków owsianych
- 4 łyżki słonecznika
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki sezamu
Daktyle posiekaj lub zmiksuj w malakserze. Przełóż do rondelka, dodaj wrzącą wodę i gotuj 8-10 minut, aż będą miękkie, niemal rozpadające się.
Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aż płatki owsiane wchłoną część wilgoci z masy.
Po tym czasie masa powinna być miękka, elastyczna, nie lejąca się i nie sucha. Gdyby była zbyt rzadka, dodaj trochę płatków, jeśli będzie zbyt sucha, dodaj łyżkę wody. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
Nabieraj masę łyżką i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków i spłaszczaj aby ciastko miało około 6-7 mm grubości.
Piecz w 180°C przez około 15 minut.
Zobacz też:
Wegańskie ciastka owsiane morelowo-figowe
Wegańskie ciastka owsiane śliwkowo-pomarańczowe
Ciasteczka owsiane z daktylami i czekoladą
Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
Tagi: daktyle, dla zdrowia, płatki migdałów, płatki owsiane, sezam, słonecznik
Większość daktyli dostępnych w sprzedaży jest napompowana syropem gluk-fruk. Warto czytać etykiety, tak przypomnę.
O tak, dokładnie! Warto czytać, czy oprócz daktyli w składzie nie ma czegoś jeszcze! 🙂
A którę są wolne od tego dziadostwa ? Jakaś podpowiedź ?
Karolina, ja czytam po prostu skład na opakowaniu. Jeżeli znajdę listę składników z czymkolwiek oprócz daktyli, to odpada. Czy można wierzyć tej metodzie. Obawiam się, że nie do końca, bo jak nie znajdę listy składników, to nie mam 100% pewności, że wszystko jest ok. Staram się wybierać te bio i eko.
Dzięki 😀
Będę musiała wypróbować, bo uwielbiam takie proste i zdrowe ciasteczka 🙂
Aga, polecam! Są rzeczywiście bardzo proste do wykonania, a jednocześnie zdrowe, z samych dobrych składników.