Lemoniada bazyliowa to pyszny orzeźwiający napój. Tylko trochę słodki, wyraźnie bazyliowy. Lemoniada to doskonały pomysł na ugaszenie pragnienia, jeśli akurat nie masz ochoty na samą wodę. Może być cudownym deserem po obiedzie lub idealnym napojem na piknik. Orzeźwia, odświeża oddech, przygotowuje kubki smakowe na kolejne danie.
Moja lemoniada bazyliowa powstała przy okazji przygotowania lodów bazyliowych. Zostało mi trochę bazyliowego koktajlu, który już nie zmieścił się do pojemniczków na lody na patyku. Wystarczy wymieszać taki intensywny w smaku koktajl z wodą, aby otrzymać pyszną lemoniadę.
Lemoniada bazyliowa
- 100 g ogórków – 1 szt
- 100 g szpinaku – duża garść
- kilkanaście listków bazylii
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki syropu z agawy
Ogórki obierz, szpinak i bazylię umyj. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Na każde 100 ml koktajlu dolej 300 ml wody. Ponownie zmiksuj.
Zobacz też:
Cytrynowa lemoniada z truskawkami i bazylią
Koktajl truskawkowo-cytrynowy dla dzieci
Zielony koktajl z ananasem i orzechami
Koktajl z kiwi, natki pietruszki i pomarańczy
Tagi: bazylia, ogórek, sok z cytryny, syrop z agawy, szpinak
Zielono mi :-))
Evi, no mi też bardzo zielono. Uwielbiam zielone koktajle i zielone jedzenie! 🙂