Polubiłam się z hummusem i teraz zaczynam poszukiwać urozmaicenia. Pokazywałam już hummus buraczkowy, o pięknym różowym kolorze i bardziej słodkim smaku. Dziś czas na hummus z natką pietruszki. Myślałam, że wyjdzie wyraźnie zielony, ale tak się nie stało. Ma delikatny zielony odcień i… jest pyszny. Natka pietruszki bardzo dobrze komponuje się z cieciorką. Gotowy hummus pietruszkowy świetnie smakuje z sałatą i chlebem na zakwasie.

Hummus z natką pietruszki

Hummus z natką pietruszki

  • szkl suchej ciecierzycy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół szkl pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki kminku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i pozostaw na 8-24 godzin. Odlej wodę, opłucz, zalej wrzątkiem, posól i gotuj przez około 40 minut.

Odcedź cieciorkę i włóż do malaksera. Dodaj liście natki pietruszki, pastę tahini, czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, kminek i troszkę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj trochę zimnej wody i ponownie zmiksuj.

Hummus podawaj w miseczce, skropiony oliwą i posypany natką pietruszki, słodką papryką i ewentualnie całymi ziarnami ciecierzycy.

Do hummusu z natką pietruszki fajnie jest podać chleb na zakwasie lub chlebki naan oraz sałatę.

Hummus z natką pietruszkiHummus z natką pietruszki

Zobacz też:

Hummus Hummus

Hummus z pieczonym burakiem Hummus z pieczonym burakiem

Hummus ze szpinakiem Hummus ze szpinakiem

Tahini Tahini

Chlebki naan Chlebki naan

Chleb mieszany, na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Tagi: , , , , ,