Krem z brokułów jest pyszny! Dla podkreślenia jego zielonego koloru dodaję też liście szpinaku. Zabieliłam tą zupę orzechami i migdałami, więc nie ma w niej laktozy.
To niesamowite jak świeże warzywa dobrej jakości potrafią być smaczne! Odrobina domowej pasty bulionowej pomaga wydobyć i podkreślić smak brokułów. Dla mnie ważnym dodatkiem są tu płatki migdałów, dzięki którym zupa staje się królewskim daniem! 🙂
Krem z brokułów
- brokuł
- 2 duże garście szpinaku
- pół szkl mieszanych orzechów nerkowca i migdałów
- pół łyżeczki pasty bulionowej
- płatki migdałów do posypania
- ew. sól, pieprz do smaku
Brokuł i szpinak umyj i osusz. Odłóż kilka listków i kilka małych różyczek do dekoracji. Grubą łodygę brokułu obierz i pokrój na kilka części. Możesz odkroić kilka plasterków do dekoracji. Brokuła podziel na niewielkie różyczki.
Do malaksera włóż nerkowce i migdały. Migdały nie muszą być obrane, chyba że zależy Ci na bardzo łagodnym smaku zupy. Zmiksuj orzechy i migdały na proszek.
Przesyp go do garnka, dodaj brokuły i zalej litrem wrzątku. Zagotuj i gotuj 4 minuty. Dodaj liście szpinaku, pastę bulionową i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przestudź lekko i zmiksuj na gładko. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Można też dla wzbogacenia smaku dodać świeże liście bazylii.
Podawaj zupę z dodatkiem surowych listków szpinaku, surowych różyczek i plasterków łodygi brokułu oraz płatków migdałów.
Tagi: brokuły, migdały, nerkowce, płatki migdałów, szpinak
Zostaw komentarz