Szparagowe tagliatelle z kurkami to lekki i bardzo smaczny obiad na ciepło. W dodatku do przygotowania w kilka chwil. Najdłużej trwa krojenie szparagów, ale szybko można dojść do wprawy.
Szparagi i kurki to bardzo smaczne połączenie. Wystarczy dodać zeszkloną cebulkę, czosnek, koperek i natkę pietruszki, a powstanie pyszny i lekki obiad. Bez glutenu i bez nabiału. Wypróbuj póki sezon na szparagi trwa!
Szparagowe tagliatelle z kurkami
- pół pęczka szparagów
- 200 g kurek
- cebula
- ząbek czosnku
- gałązka koperku
- gałązka natki pietruszki
- łyżka sosu sojowego
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Szparagi umyj, osusz i pokrój – ostrym nożem lub obieraczką do warzyw – na cienkie plastry. Kurki oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Koperek i natkę umyj, osusz i posiekaj.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dodaj kurki i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając.
Dodaj plastry szparagów oraz sos sojowy i smaż 2 minuty. Na koniec dodaj płatki drożdżowe, zieleninę, sól oraz pieprz do smaku, wymieszaj i podawaj.
Tagi: cebula, czosnek, koperek, kurki, natka pietruszki, szparagi
Mniam. …kurki byłyby dobre też z białymi szparagami i parmezanem
Tak, całkowicie się z Tobą zgadzam! 🙂 I już mam ślinotok na samą myśl 😉
Zróbmy 🙂 do tego chłodne vinho verde – portugalskie 😉
Zosiu <3