Dal z botwinką
Dal to indyjska potrawa z warzyw strączkowych, podana najczęściej w postaci curry. W Polsce jest mało popularna i ja poznałam ją dopiero wypróbowując ten przepis.
Kokosowy dal z botwinką jest pyszny! Podałam go jednego dnia z chlebkami naan, a kolejnego z ryżem. W obu wersjach jest świetny! Należy do potraw, od których warto zacząć, jeśli chcemy się przekonać do kuchni roślinnej. Łączy indyjskie smaki: czerwonej soczewicy, mleka kokosowego, aromatycznych przypraw z bardzo polską botwinką. Mnie to połączenie urzekło.
Skorzystałam z przepisu z Jadłonomii, zmieniając trochę przyprawy, zgodnie w moim gustem i zawartością szafek kuchennych.
Dal z botwinką
- 2 pęczki botwinki
- szkl soczewicy czerwonej
- cebula
- ząbek czosnku
- 2,5 szklanki wody
- 400 ml mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- ćwierć łyżeczki chili
- olej roślinny do smażenia
- sól
Do podania:
- posiekana natka pietruszki
- ryż lub chlebki naan
[:Listonic]
Buraczki z botwinki wyszoruj i pokrój na plasterki, liście i łodygi umyj dokładnie i pokrój na cienkie paski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na dno garnka wlej olej, dodaj cebulę z czosnkiem i duś przez kilka minut. Dodaj pokrojoną botwinkę (buraczki, łodygi i liście), kminek, pieprz z kolendrą, chili oraz soczewicę, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Wlej mleko kokosowe i gotuj 5 minut, aż konsystencja stanie się zawiesista.
Dopraw do smaku solą. Podawaj z natką pietruszki oraz ryżem lub chlebkami naan.
Zobacz też: