Ulepszyłam wegański sernik toffi. Teraz ma bardzo zwartą masę serową i czekoladowy spód, co stałych Czytelników na pewno nie dziwi 😉
Ogólnie jest słodki, choć jest w nim tylko łyżeczka cukru, i ma wyrazisty smak toffi albo krówki. Spód wykonany jest z gorzkiej czekolady i migdałów, dzięki czemu cały sernik ma bardziej wyrazisty i mniej słodki smak. Idealny na wegańską Wielkanoc.
Jaglany sernik krówkowy
[tortownica o średnicy 18 cm]
Spód:
- 3 kostki (15 g) gorzkiej czekolady
- 100 g migdałów
- 2 łyżki masła orzechowego
Masa:
- pół szkl (100 g) kaszy jaglanej
- 1,5 szkl wody
- szczypta soli
- pół szkl orzechów nerkowca
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki (30 ml) syropu klonowego
- 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
Polewa:
- 150 g daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
Spód. Czekoladę i migdały zmiksuj w malakserze na wysokich obrotach. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj na małych obrotach, aby masa była dokładnie wymieszana.
Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków, zapnij bok tortownicy i wyłóż zmiksowaną masę. Ugnieć, wyrównaj i odstaw do lodówki.
Masa. Kaszę jaglaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli, zalej wrzątkiem, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj pod przykryciem, bez mieszania, przez 12 minut. Wyłącz ogień i pozostaw przykrytą kaszę jeszcze na 5 minut.
W malakserze zmiksuj odsączone nerkowce. Dodaj gorącą kaszę oraz cukier i zmiksuj na gładką masę. Nadal miksując, dodaj syrop klonowy i sok z cytryny.
Masę wyłóż na schłodzony spód, przykryj folią spożywczą, wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa. Daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut. Odsącz, zmiksuj, dodaj masło orzechowe i ponownie zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody z moczenia daktyli. Wyłóż polewę na masę serową. Możesz wstawić jeszcze na pół godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Tagi: czekolada, daktyle, domowy cukier z prawdziwą wanilią, kasza jaglana, masło orzechowe, migdały, orzechy nerkowca, sernik, syrop klonowy, Wielkanoc
Sernik na Święta jest zawsze 🙂
Słusznie! 🙂
wygląda bardzo apetycznie 😀
Dzięki! Jeśli lubisz smak krówkowy, to polecam wypróbowanie 🙂
Zrób. Tylko żebym się na niego załapał
❤ Będzie trudno…
„W malakserze zmiksuj odsączone nerkowce” – a w przepisie nie ma ani słowa o ich moczeniu… W jakiej ilości wody je namoczyć? Na ile czasu?
Natalia, nerkowce zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Najlepiej moczyć przez całą noc.
Dagmara
O matko! Normalnie sobie trzasnę 🙂
Agnieszka, trzaśnij taki pyszny i zdrowy sernik koniecznie 🙂
Czy taki sernik można zamrozić? Ktoś próbował?
Izabela, jestem zdania, że większość rzeczy można zamrozić. Powinno się udać 🙂