Zupa z dyni w zimne dni działa rozgrzewająco i kojąco. Uwielbiam ją we wszystkich wersjach! Dziś proponuję zupę pełną warzyw i aromatycznych przypraw. Przyprawiłam ją w orientalnym stylu, aby rozgrzewała i kusiła aromatami.
Zupa z dyni i innych warzyw
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- mała pietruszka
- 10 cm białej części pora
- mała puszka (165 ml) mleka kokosowego
- pół łyżeczki zielonej czubrycy lub szczypta cząbru
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu
- ćwierć łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą lub zwykłego pieprzu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
Dynię obierz, odrzuć farfocle i pokrój w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój na plasterki. Pora umyj i pokrój na plasterki.
Do garnka wlej olej, dodaj dynię, marchewkę, pietruszkę i pora. Smaż przez kilka minut, aż warzywa delikatnie się zrumienią. Dolej wrzątek do około 2/3 wysokości warzyw. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20 minut.
Dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Tagi: curry, czubryca, dynia, marchewka, miód, mleko kokosowe, papryka wędzona, pietruszka, por
Uwielbiam!
Trenuję przed niedzielą 😉 No, w każdym razie w temacie dyni jestem 😀
A poza tym, też uwielbiam zupy z dyni! 🙂