Kociołek z piekarnika

Pamiętacie kociołek z ogniska, znany w południowej Polsce także pod innymi nazwami: pieczonka, duszonka? To pyszne danie pieczone nad ogniskiem w garnku żeliwnym. Można je przyrządzić także w domu, w piekarniku, dzięki czemu w środku jesieni lub zimy można powspominać lato.
Dla odmiany proponuję dziś kociołek wegetariański, gorący i sycący. W celu osiągnięcia efektu jak z ogniska polecam Wam dodać do kociołka trochę papryki wędzonej, której aromat przypomina aromaty wędzenia lub pieczenia na ognisku.

Przepis pokazuję w ramach współpracy z marką Kotanyi.

Kociołek z piekarnika 0

Kociołek z piekarnika

[:Listonic]

Z kapusty wytnij twardy głąb i oddziel kilka liści. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, pietruszki i marchewki obierz. Wszystkie warzywa pokrój na plasterki. Poszatkuj 1-2 liście kapusty.

Na dno naczynia żaroodpornego lub garnka, który można wstawić do piekarnika, wlej oliwę i kilka łyżek wody. Dno i boki garnka wyłóż zewnętrznymi liśćmi  kapusty. Na liście kapusty wyłóż kolejno połowę ilości: poszatkowanej kapusty, ziemniaków, cebuli, wszystkich przypraw (czosnek niedźwiedzi, papryka, czarnuszka, oregano), pieczarek, pora, pietruszki, marchewki, jeszcze trochę papryki wędzonej i czosnku niedźwiedziego. Następnie układaj warstwy od początku: poszatkowaną kapustę, ziemniaki, cebulę, przyprawy, pieczarki, pora, pietruszkę, marchewkę i odrobinę papryki wędzonej i czosnku niedźwiedziego. Wszystko przykryj liśćmi kapusty. Dodaj tyle wrzątku by sięgał mniej więcej do 2/3 wysokości garnka.

Garnek przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez godzinę.

Kociołek z piekarnika 01Kociołek z piekarnika 02Kociołek z piekarnika 03Kociołek z piekarnika 04Kociołek z piekarnika 05Kociołek z piekarnika 06Kociołek z piekarnika 07Kociołek z piekarnika 08Kociołek z piekarnika 09Kociołek z piekarnika 10Kociołek z piekarnika 11Kociołek z piekarnika 0

Kociołek z piekarnika 8

Kociołek z piekarnika



Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. Kwintesencja zapachu i smaku!
    Szczególnie przypadła mi do gustu czarnuszka i czosnek niedźwiedzi.
    A ponadto przypomina mi się chleb babci z czarnuszką…
    Smacznego

    1. Wybredny, każda przyprawa ma tu znaczenie 🙂 Mi najbardziej pasuje wędzona papryka, która nadaje „smak ogniska” temu daniu. Chleb z czarnuszką też bardzo lubię i chyba dlatego chętnie dodaję czarnuszkę również do innych dań.

  2. Przypomina mi się kociołek na ognisku w wakacje i spotkanie rodzinne na łące, bo „kociołek” to nie tylko wspaniała potrawa, ale także wspaniałe spotkania i wspomnienia.
    Wtedy był jeszcze boczek i kiełbasa, ale tu danie jarskie jest harmonijnie skomponowane.

    1. Babcia, kociołek prosto z ogniska, z boczkiem i kiełbasą, już kiedyś pokazywałam. Na początku tego wpisu jest link do tamtego przepisu 🙂
      Zgadzam się, że ta potrawa ciepło się kojarzy, ze spotkaniami rodzinnymi. Ja też mam sentyment do kociołka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.