Od kilku lat jestem wielbicielką szparagów. Uwielbiam zwłaszcza zielone, które są świetnym dodatkiem do drugiego dania. Moją ulubioną wersją są nadal Szparagi z chrupiącą gremoladą 🙂 Szparagi białe są cudowne duszone na maśle. Polubiłam je robiąc co roku Risotto ze szparagami. Wczoraj miałam w lodówce tylko białe, więc postanowiłam wykorzystać je w postaci duszonej na masełku.
Znalazłam fajny przepis na zupę z białych szparagów, który mnie zainspirował. Moja zupa jest niesamowicie delikatna, a jednocześnie pokrzepiająca. Zawiera tylko kilka składników, a smak jest całkiem bogaty, leciutko grzybowy.
Zupa z białych szparagów
- pęczek białych szparagów
- 30-40 g masła
- ew. 50 ml białego wina (jeśli akurat masz otworzone, ja akurat miałam)
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- trójkącik serka topionego
- ew. trochę śmietany (nie dałam)
Szparagi umyj i obierz (obieranie zaczynaj tuż pod główką szparaga). Odetnij zdrewniałe końcówki (mniej więcej w 1/3 długości). Twarde końcówki zalej 0,7 litra wody i ugotuj wywar (20 minut). Z ugotowanego wywaru wyjmij i wyrzuć zdrewniałe szparagi. Pozostałe szparagi pokrój na centymetrowe kawałki i wrzuć razem z masłem na patelnię lub do garnka o grubym dnie. Duś pod przykryciem 5-10 minut, aż ładnie zmiękną. Co jakiś czas mieszaj. Kiedy już będą miękkie i lekko szkliste, możesz wlać wino, jeśli masz, i poczekać aż odparuje, mieszając, bez przykrycia. Gdy wino odparuje, przełóż szparagi do wywaru i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dorzuć serek topiony i pogotuj aż się rozpuści. Możesz dodać śmietanę, jeśli chcesz. Możesz zmiksować na krem, jeśli lubisz.
Tagi: białe wino, biały pieprz, gałka muszkatołowa, ser topiony, szparagi
Zostaw komentarz