To ciasto jest połączeniem tego, co już dobrze znam: przepisu na szarlotkę i sposobu przygotowania rabarbaru wg Jamiego. Pyszne, chrupiące, aromatyczne, bo smak rabarbaru jest wzbogacony sokiem z pomarańczy. Smakowało mi bardziej niż proste ciasto z rabarbarem, ale wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę 🙂 Na zdjęciach jest ciasto wykonane z połowy podanych proporcji. Jeśli użyjesz całej porcji, to wystarczy na dużą blachę.
Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem.
Ciasto kruche z rabarbarem
- 2 kg rabarbaru
- sok z 2 pomarańczy
- 400 g cukru
Ciasto:
- 3/4 kg mąki
- 2 masła (najlepiej Łaciate extra, ja tym razem wzięłam zwykłe extra)
- 6 żółtek
- 1,5 szkl cukru
- cukier waniliowy
Masło schłodzone lub zamrożone zmiksuj. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i szybko zagnieć ciasto. Podziel na 2 nierówne części. Większą rozwałkuj na placek. Z mniejszej uformuj kulę i włóż do zamrażalnika. Przenieś placek na blachę, pamiętając o wylepieniu również brzegów. Nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180°C aż lekko się przyrumieni. W tym czasie przygotuj rabarbar wg przepisu na deser rabarbarowy z jogurtem. Wyjmij placek z piekarnika i wyłóż na ciasto odsączony na sitku rabarbar. Sok z gotowania rabarbaru możesz wykorzystać do koktajlu rabarbarowego. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Piecz w tej samej temperaturze, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, pomarańcze, rabarbar
[…] przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z […]
[…] Po odkryciu przepisów Jamiego na desery z rabarbarem, bardzo polubiłam rabarbar Wypróbowałam dwa rodzaje ciast z rabarbarem, oba bardzo fajne, choć różne w charakterze. Najpierw przedstawię Wam ciasto bardzo proste do wykonania. Jest niezbyt słodkie, lekkie, w sam raz na śniadanie weekendowe. Od kiedy zaczęły się upały, wracamy do śniadaniowego zwyczaju przywiezionego z Włoch: kawa z mlekiem plus lekkie ciasto lub ciastka. Tak więc ten wpis zgłaszam do zabawy blogowej Majowe śniadanie. Przepis znalazłam w blogu Moje wypieki. Jeśli wolisz rabarbar w cieście kruchym zajrzyj tutaj. […]
Można nie podpiekać spodu ciasta, też będzie smaczne. Ja do rabarbaru dodaję rodzynki, goździki oraz cynamon i anyżek krótko przesmażam. Pycha.
Joanna, ja jakoś wolę podpiec spód, ale to oczywiście kwestia gustu. Chętnie wypróbuję Twój sposób na rabarbar – podoba mi się takie korzenne podejście do niego 🙂
Bardzo proste ciasto. Nawet 15-sto latki je zrobily. Łatwe i pyszne 😉 polecamy ;D
Malka&Noranna&Lenka, bardzo się cieszę. Pozdrawiam 15-latki 🙂