Co powiecie na figi delikatnie zanurzone w serniku o silnym aromacie miodu i cynamonu? Masa serowa jest intensywna w smaku i dość sycąca. Jeden kawałek powinien wystarczyć, aby nie czuć niedosytu. Do takiego sernika bardzo pasuje herbata cynamonowa lub kawa latte. I żaden jesienny deszcz czy wiatr już mi nie przeszkadza 🙂
Miodowo-cynamonowy sernik z figami
Kruchy spód:
- 200 g herbatników
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- 45 g masła
Masa serowa:
- kg mielonego twarogu sernikowego
- 5 jajek
- ćwierć szkl śmietany 18%
- 150 g miodu (pół szklanki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- świeża figa
- płynny miód do polania
Kruchy spód. Zmiksuj w malakserze herbatniki, dodaj pozostałe składniki i znowu zmiksuj. Powstała mieszanina powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Masa serowa. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, aby dobrze się wymieszały.
Dno tortownicy wyłóż folią aluminiową i zamknij obręcz. Wsyp zmiksowane herbatniki, wyrównaj i delikatnie ugnieć. Na to wlej masę serową.
Figę przekrój na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na kolejne 4 części. Na masie serowej ułóż kawałki figi.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę.
Uwaga. Mój sernik w trakcie studzenia popękał dookoła owoców. Podejrzewam, że stało się tak z powodu polania wierzchu miodem. Po namyśle stwierdzam, że lepiej polać sernik dopiero po wystudzeniu.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cynamon, figi, herbatniki, jajka, miód, sernik, śmietana, twaróg, Walentynki
Tez piekę sernik 🙂 Zgadniesz z czym ? 😉
He he, z figami? 🙂
A no nie 😉 Jutro sie wyjasni …
No to jestem bardzo ciekawa co tam dodałaś 🙂 Obstawiam jeszcze gruszki 🙂
hihi … znowu pudło 😀
Czekam do jutra w takim razie 🙂
Bardzo ładnie wygląda 🙂
Adres do wysyłki tutaj podać? 😛
Sernik z figami, wow, że też ja nigdy nie pomyślałam o takim połączeniu 🙂
Evi, nic straconego! Najbardziej ekscytujące są pierwsze razy, więc ciesz się, że ten jeszcze przed Tobą 😉
A co by było, gdyby:
a) upiec go w kąpieli wodnej;
b) schłodzić w lodówce;
c) jednak polać go miodem na początku, ale zamienić figi na śliwki;
d) zastąpić cynamon przyprawą do dyni wykonaną samodzielnie (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie);
e) na kruchy spód można by wtedy położyć cienką warstwę z powideł?
Pomysł z zastąpieniem cukru miodem uważam za natchniony i stworzony właśnie do śliwek 🙂
Ainuszka, zapewne byłoby bardzo smakowicie 🙂
Możliwe, że śliwki nie puściłyby tyle soku do sernika, bo można je ułożyć skórką do dołu. Wtedy sernik pewnie by nie popękał.