Ten przepis jest prosty i bardzo uniwersalny. Smażone kurki są pyszne same w sobie, na przykład jedzone na chlebie. Mogą być też punktem wyjścia do sosu, farszu, dania z makaronem i wielu innych. Można do nich dodać pod koniec smażenia natkę pietruszki, bazylię lub tymianek. Świetnie będą smakować również serem kozim czy mozzarellą.
Kurki smażone
- 300 g kurek
- ząbek czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Kurki włóż do dużej miski z zimną wodą i opłucz dokładnie. Jeśli trzeba doczyść małą szczoteczką. Osusz, większe grzyby pokrój.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj masło, cebulę i czosnek. Smaż na najmniejszym ogniu przez około 10 minut. Dodaj kurki, sól i smaż przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pieprz i wymieszaj.
Tagi: cebula, czosnek, grzyby, kurki, oliwa
Ja lubię z jajecznicą albo w zupie z ziemniakami: to ściągnęłam z white plate:)
Obie Twoje wersje mi pasują 🙂 Zresztą chyba nie ma potrawy z kurkami, która by mi nie smakowała 🙂
🙂