Zrobiłam sobie takie cudo na drugie śniadanie i… zachwyciłam się tym smakiem 🙂 Figi s a same w sobie pyszne. Połączenie ich z twarogiem kozim i szynką długodojrzewającą to klasyka smaku. Warto ją wypróbować, bo tylu szefów kuchni nie może się mylić 😉 Smak roladek wzmocniłam bardzo prostym sosem oraz towarzystwem malin i sałaty dębowej.
Figi z serem kozim i szynką długodojrzewającą
[porcja dla dwóch osób]
Roladki:
- 2 figi
- 100 g (8 plastrów) szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej, prosciuto, szwarcwaldzkiej lub hiszzpańskiej
- 70 g twarogu koziego
Do podania:
- garść malin
- kilka liści sałaty – u mnie dębowa czerwona
Sos:
- około 4 łyżek oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka płynnego miodu
Sos. Wszystkie składniki sosu wlej do małego słoiczka, zakręć dokładnie i wymieszaj machając słoikiem.
Roladki. Figi umyj i przekrój na ósemki. Plastry szynki przekrój wzdłuż na pół. Na każdym pasku szynki układaj kawałek figi i kawałek twarogu. Skrop przygotowanym sosem i zawiń roladkę.
Podanie. Na 2 talerzach rozłóż liście sałaty, roladki i maliny.
Uwaga. Jeśli masz wyjątkowo mało czasu albo wyjątkową niechęć do wysiłku kulinarnego, to zamiast przygotowywać sos, możesz polać nadzienie każdej roladki 3 kroplami miodu.
Tagi: dla zdrowia, figi, maliny, miód, ocet balsamiczny, oliwa, sałata, szynka długodojrzewająca, twaróg kozi
Ja odkryłam sałatkę z kurzą wątróbka i figami 😀
Brzmi ciekawie 🙂 A co tam jeszcze dodajesz?
Wrócę do domu, to juz tego nie bedzie…
Na pewno nie będzie 🙂 Ale może być znowu…