Kasza jaglana i pieczarki to takie zwyczajne połączenie, do stosowania na co dzień. Zawiera sporo zieleniny, więc może spokojnie wystąpić jako samodzielne danie obiadowe „na szybko”. Można też potraktować tą propozycję jako dodatek „na bogato” do klasycznego obiadu z mięsem i surówką.
Kasza jaglana z pieczarkami
- pół szkl kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- garść posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki rzeżuchy
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Pieczarki obierz, pokrój w kostkę, przełóż na patelnię z oliwą i posól. Smaż na niewielkim ogniu przez około 10 minut, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie kaszę zalej 1,5 szklanki wrzącej wody, posól i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw do czasu aż kasza wchłonie całą wodę.
Wymieszaj kaszę z pieczarkami, szczypiorkiem i rzeżuchą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tagi: kasza jaglana, oliwa, pieczarki, rzeżucha, szczypiorek
Zostaw komentarz