Kasza jaglana z pieczarkami

Kasza jaglana i pieczarki to takie zwyczajne połączenie, do stosowania na co dzień. Zawiera sporo zieleniny, więc może spokojnie wystąpić jako samodzielne danie obiadowe „na szybko”. Można też potraktować tą propozycję jako dodatek „na bogato” do klasycznego obiadu z mięsem i surówką.

Kasza jaglana z pieczarkami

Kasza jaglana z pieczarkami

  • pół szkl kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Pieczarki obierz, pokrój w kostkę, przełóż na patelnię z oliwą i posól. Smaż na niewielkim ogniu przez około 10 minut, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

W tym czasie kaszę zalej 1,5 szklanki wrzącej wody, posól i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw do czasu aż kasza wchłonie całą wodę.

Wymieszaj  kaszę z pieczarkami, szczypiorkiem i rzeżuchą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kasza jaglana z pieczarkami 0

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.