Dzisiaj wypróbowałam pieczenie pasztecików. Zamierzam podać je do wigilijnego barszczu.

Przepis jest dość uniwersalny. Bardzo podobnie robi się tartę.

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami
Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • żółtko
  • ok. 1/2 szkl zimnej wody (najlepiej z lodówki)
  • sól

Farsz:

  • 30 dkg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki

Farsz wykonaj według przepisu na farsz z pieczarek.

Posiekaj mąkę z solą, masłem i żółtkiem. Najlepiej, jeśli pozostaną kawałki masła. Dodawaj po trochę wody – być może nie zużyjesz całej. Zagnieć ciasto, aż się połączy i będzie zwarte. Podziel je na pół i rozwałkuj na dwa placki. Drugi placek może być większy i cieńszy niż pierwszy. Pierwszy placek posmaruj rozmąconym białkiem – będzie potem łatwiej skleić z drugim plackiem. Na placku poukładaj kopczyki farszu. Przykryj drugim plackiem i dociśnij miejsca obok farszu. Powstały podwójny placek pokrój na kwadraty tak, aby w każdym był jeden kopczyk farszu. Przełóż paszteciki na blachę. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180°C.

Uwaga: Jeśli chcesz aby ciasto wyszło jak półfrancuskie, użyj masła mrożonego. Posiekaj je – nożem lub używając miksera – na małe kawałki (nie na gładką masę!). Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Podczas wałkowania grudki masła staną się płaskie i po upieczeniu ciasto będzie miało fakturę małych płatków – jak w cieście francuskim, tyle że mniejszych 🙂


Tagi: , , , , ,