Dziś Klara ma urodziny 🙂

Dzięki moim córkom nie mogę spocząć na laurach. Co roku potrzeby się zmieniają i tym razem dostałam zamówienie na tort w kształcie boiska do piłki ręcznej. Klara była bardzo zadowolona z efektu 🙂

Wewnątrz tortu ukrywa się kakaowy biszkopt, mocno nasączony, przełożony bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone. Na wierzchu jest masa z pianek marshmallow z dodatkiem barwnika.

Cały przepis opisuję długo i dokładnie, ale nie jest to nic trudnego.

Przepis na biszkopt i masę lukrową znalazłam u Ani.

Tort boisko do piłki ręcznej

Tort boisko do piłki ręcznej

Tort – boisko

[blacha formatu A4]

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • do nasączenia: herbata owocowa + sok z połowy cytryny + 2 łyżeczki cukru

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki żelatyny

Masa plastyczna:

  • 250 g pianek marshmallow
  • 2 łyżki wody
  • cukier puder (około 500 g)
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywno. Nadal miksując, na wolnych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę, kakao i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piecz przez 30 minut w 180°C. Po upieczeniu ostudź, przekrój na dwa cieńsze placki. Jeżeli trzeba, wyrównaj boki ciasta, odkrawając nieregularne fragmenty.

Herbatę zaparz w 100 ml (pół szklanki) wrzątku. Dodaj sok z cytryny, cukier i dokładnie wymieszaj.

Masa śmietanowa. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, wymieszaj. Następnie dolej 2 łyżki wrzątku i dokładnie wymieszaj. Śmietanę ubij. Zanim stanie się sztywna dodaj cukier i dalej ubijaj. Ser mascarpone przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj 2 łyżki ubitej śmietany i wymieszaj dokładnie. Masa serowa stanie się luźniejsza i w takiej postaci wymieszaj ją z bitą śmietaną. Rób to delikatnie, aby piana nie opadła. Na koniec dodaj żelatynę i znów delikatnie wymieszaj.

Złożenie tortu. Biszkopt przewróć do góry spodem, aby na górze uzyskać płaską powierzchnię. Dolny placek ułóż na paterze lub dużym, płaskim półmisku. Nasącz go ponczem. Na biszkopcie rozłóż masę śmietanową, a na niej drugi placek i poncz. Wstaw tort do lodówki.

Masa plastyczna. Wodę i pianki marshmallow przełóż do metalowej miski. Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem tak, by woda nie dotykała do dna naczynia. Mieszaj aż pianki zupełnie się rozpuszczą. Dodaj 2 łyżki cukru pudru, wymieszaj. Zdejmij miskę z garnka i dodawaj kolejne porcje cukru mieszając gęstniejącą masę. Przełóż masę na stolnicę obficie wysypaną cukrem pudrem. Wyrabiaj ciasto aż przestanie lepić się do rąk.
Odkrój niewielki kawałek masy, z którego zrobisz jasne linie boiska. Do pozostałej masy dodaj kroplę zielonego barwnika. Wyrabiaj aż barwnik równomiernie zafarbuje masę. Jeśli trzeba dodaj kolejne krople i znów wyrabiaj. Gotową masę rozwałkuj na kształt prostokąta, który przykryje powierzchnię tortu i jego boki. Przełóż rozwałkowany placek na tort. Pozostałą masę rozwałkuj na cienki placek i pokrój na długie cienkie paski. Za ich pomocą „narysuj” linie boiska i wszelkie napisy. Paski przyklejaj zwilżając je delikatnie wodą.

Uwaga. Jeżeli tort ma wytrzymać co najmniej dobę, to lepiej zabezpieczyć boki masy śmietanowej okruszkami biszkoptu, aby śmietana nie rozmiękczyła masy z pianek. Jednak należy uważać aby okruszki nie wybrzuszały masy plastycznej, która w przypadku tak dużego tortu nie jest zbyt gruba.

Na poniższych zdjęciach pokazujących przygotowanie tortu widać tort próbny, wykonany z połowy porcji.

Tort boisko do piłki ręcznej 1Tort boisko do piłki ręcznej 2Tort boisko do piłki ręcznej 3Tort boisko do piłki ręcznej 4Tort boisko do piłki ręcznej 5Tort boisko do piłki ręcznej 6Tort boisko do piłki ręcznej 7Tort boisko do piłki ręcznej 8Tort boisko do piłki ręcznej 9

Tagi: , , , , , , , , ,