Cudownie sycące i rozgrzewające danie. Przyda się na te chłodne dni, które ostatnio mamy. To połączenie smaków jest dosyć klasyczne. Łosoś jest aromatyczny i tłusty, szpinak dodaje lekkości, a ser pleśniowy dodatkowo wzbogaca smak i syci.
Jest to bardzo fajny pomysł na obiad we dwoje. U nas dzieci też były, ale wolały makaron 😉
Pieczony łosoś ze szpinakiem i serem pleśniowym
- 350 g łososia
- 250 g liści szpinaku
- 200 g sera pleśniowego lazur
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu teriyaki
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Łososia umyj, osusz i pokrój na 3-4 dzwonka. Ułóż go skórą do dołu na małej blasze skropionej oliwą, polej sosem teriyaki, posyp solą i pieprzem. Na dzwonkach rozłóż plasterki pokrojonego jednego ząbka czosnku. Piecz w temperaturze 200°C przez 12 minut.
W czasie pieczenia łososia, obierz i pokrój na plasterki drugi ząbek czosnku. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, ułóż ząbki czosnku i smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Dołóż umyte i osuszone liście szpinaku, przykryj i duś na małym ogniu, aż liście lekko zwiędną i staną się ciemnozielone (ale nie brązowe). Dodaj pokrojony w kostkę ser lazur. Duś jeszcze 2-3 minuty, wymieszaj.
Na talerzu ułóż kawałki pomidora, skrop sosem balsamicznym. Obok ułóż przygotowany szpinak, a na nim łososia.
Polecam podawać to danie z pomidorem, ponieważ ser pleśniowy jest dość słony, a pomidor fajnie równoważy ten smak. Poza tym na talerzu przybywa kolorów 🙂
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, czosnek, łosoś, oliwa, ser pleśniowy, sos teriyaki, szpinak
pycha..:)
Bardzo lubie 🙂
Nie ma innej rady – wpadam dziś na obiad 😀
Evitaa, to muszę zrobić znowu, bo tego ze zdjęcia już oczywiście nie ma 😉
Takie dania bardzo lubię 🙂
Majanko, ja też 🙂
Hej, czy myślisz że to danie można zrobić w wersji makaronowej? Próbowałaś je tak podawać?
Natalia, akurat dokładnie takiego połączenia nie próbowałam, ale na podstawie doświadczeń z tymi składnikami stwierdzam, że nam by taka wersja smakowała. Z podobnych rzeczy robiłam:
http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_rybne/tagliatelle-cytrynowe-ze-szpinakiem-i-lososiem/
http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_rybne/spaghetti-ze-szpinakiem-i-lososiem/
http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_warzywne/makaron-ze-szpinakiem-i-pieczarkami/
Dzięki za linki. Przydadzą się bo właśnie się dowiedziałam, że moi goście dla których będę gotować nie jadają serów pleśniowych… 🙁
Natalia, myślę, że te wymienione w linkach przepisy godnie zastąpią powyższy 🙂 Są równie smaczne!
Czy obejdzie się bez sosu teriyaki ?
Doo, możesz sos teriyaki zastąpić sosem sojowym. Ewentualnie można też go pominąć.
dałem sojowego, też było ok
🙂 świetnie! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
rewelacyjne to było, zrobiłem na kolacje, kobieta zadowolona:) dzieki