Bajeczne smaki upiekły pizzę. Na cienkim trochę elastycznym spodzie, delikatnie chrupiącym. Wszyscy próbujący zgodnie stwierdzili, że pizza smakuje jak w najlepszej pizzerii w naszej okolicy. Duża w tym zasługa pieca, ale przepis też jest istotny.
Pizza z pieca
Ciasto:
- 1 kg mąki, najlepiej typu 00
- 2 g suchych drożdży
- 500 g wody
- 25 g soli
Sos:
- 500 ml przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
- mała garść liści bazylii
- szczypta soli
- ew. pół łyżeczki cukru
Farsz:
- 400 g twardej mozzarelli
- oregano
- 200 g szynki długodojrzewającej bardzo cienko pokrojonej
- młoda cukinia
- kiełki słonecznika
Ciasto i sos przygotuj według przepisu.
Przygotowany spód do pizzy posmaruj sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i oregano. Piecz 4-5 minut w 470°C lub 10-15 minut w 220°C.
Na gorącej pizzy rozłóż szynkę, plastry cukinii i kiełki. Podawaj natychmiast.
Tagi: bazylia, cukinia, dla dzieci, film, mozzarella, oregano, pizza, przecier pomidorowy, szynka długodojrzewająca
Jaka tam zasługa pieca! Jak Bajeczne smaki pieką, to wiadomo, że będzie pysznie. I śmiesznie :))
Evitaa, a no tak… zapomniałam 😉 Fajnie, że lubisz nasze filmiki 🙂
A jakiej mąki Panie używają? Bo pizza wygląda świetnie.
Pozdrawiam
Ela, idealna jest włoska mąka typu 00.
Zwykle takiej nie mam pod ręką i wtedy używam zwykłej pszennej, typu 450-550, ale kluczowe jest wtedy podsypywanie, w czasie formowania placka, semoliną. Semolina na powierzchni ciasta daje wspaniałą chrupkość. Do samego podsypywania jedno opakowanie wystarczy na bardzo długo 🙂 Powinna być dostępna w większości hipermarketów, w zdrowej żywności oraz w sklepach z włoską żywnością. Powodzenia! 🙂
Ja zakupiłam włoską mąkę typu 00 na „C” i nie jestem zadowolona.
Co do semoliny to będę próbować.
A czy mogę prosić na maila nazwę/producenta tej mąki z której była robiona pizza na zdjęciu?
Bo wygląda na idealne ciasto.
Dziękuję i pozdrawiam
Ela, niestety, nie pamiętam producenta mąki typu 00, ale z tego, co widzę na filmie, to była to mąka kupiona na wagę na pobliskim targu. Ostatnio piekę pizzę na zwykłej lub pełnoziarnistej pszennej i podsypuję semoliną, zakupioną również na wagę na targu.
Możliwe, że ten efekt idealnego ciasta spowodowany jest pieczeniem pizzy w specjalnym piecu, w którym temperatura osiąga 470 stopni.
Dziękuję. Faktycznie z semoliną jest o niebo lepsze ciasto.
Pozdrawiam
Ela, cieszę się, że udało Ci się osiągnąć wymarzony smak ciasta na pizzę 🙂