Pizza z pieca (+film)

Bajeczne smaki upiekły pizzę. Na cienkim trochę elastycznym spodzie, delikatnie chrupiącym. Wszyscy próbujący zgodnie stwierdzili, że pizza smakuje jak w najlepszej pizzerii w naszej okolicy. Duża w tym zasługa pieca, ale przepis też jest istotny.

Pizza Margherita z pieca

Pizza z pieca

Ciasto:

  • 1 kg mąki, najlepiej typu 00
  • 2 g suchych drożdży
  • 500 g wody
  • 25 g soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
  • mała garść liści bazylii
  • szczypta soli
  • ew. pół łyżeczki cukru

Farsz:

  • 400 g twardej mozzarelli
  • oregano
  • 200 g szynki długodojrzewającej bardzo cienko pokrojonej
  • młoda cukinia
  • kiełki słonecznika

[:Listonic]

Ciasto i sos przygotuj według przepisu.

Przygotowany spód do pizzy posmaruj sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i oregano. Piecz 4-5 minut w 470°C lub 10-15 minut w 220°C.

Na gorącej pizzy rozłóż szynkę, plastry cukinii i kiełki. Podawaj natychmiast.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

    1. Ela, idealna jest włoska mąka typu 00.
      Zwykle takiej nie mam pod ręką i wtedy używam zwykłej pszennej, typu 450-550, ale kluczowe jest wtedy podsypywanie, w czasie formowania placka, semoliną. Semolina na powierzchni ciasta daje wspaniałą chrupkość. Do samego podsypywania jedno opakowanie wystarczy na bardzo długo 🙂 Powinna być dostępna w większości hipermarketów, w zdrowej żywności oraz w sklepach z włoską żywnością. Powodzenia! 🙂

      1. Ja zakupiłam włoską mąkę typu 00 na „C” i nie jestem zadowolona.
        Co do semoliny to będę próbować.
        A czy mogę prosić na maila nazwę/producenta tej mąki z której była robiona pizza na zdjęciu?
        Bo wygląda na idealne ciasto.

        Dziękuję i pozdrawiam

        1. Ela, niestety, nie pamiętam producenta mąki typu 00, ale z tego, co widzę na filmie, to była to mąka kupiona na wagę na pobliskim targu. Ostatnio piekę pizzę na zwykłej lub pełnoziarnistej pszennej i podsypuję semoliną, zakupioną również na wagę na targu.
          Możliwe, że ten efekt idealnego ciasta spowodowany jest pieczeniem pizzy w specjalnym piecu, w którym temperatura osiąga 470 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.