Takie małe tarty są świetną przekąską, błyskawiczną do przygotowania. Niech ta wersja będzie dla Was inspiracją do stworzenia własnej wersji – wytrawnej lub słodkiej owocowej. W moim farszu znalazły się zielone szparagi, pieczarki, żółty ser i mozzarella. Prosta i bardzo smaczna sezonowa kompozycja.
Minitarty ze szparagami i pieczarkami – błyskawiczne
- ciasto francuskie
- pęczek szparagów
- 2 pieczarki
- 100 g twardej mozzarelli
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Jeśli są młode, to nie musisz ich obierać. Jeśli obierasz, to tylko łodygę, pozostawiając główkę. Włóż szparagi do wrzącej osolonej wody i gotuj przez minutę. Odcedź.
Ciasto pokrój na kwadraty lub prostokąty. Na każdym kawałku połóż cienki plaster żółtego sera. Na nim ułóż plastry pieczarek i 1-2 szparagi. Wszystko posyp odrobiną startej mozzarelli i oregano.
Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C do ładnego zrumienienia, czyli przez 5-10 minut.
Tagi: ciasto francuskie, mozzarella, pieczarki, szparagi, tarta, żółty ser
to cos w stylu tureckiej potrawy Börek, tez mozna dodawac co sie chce (glownie szpinak i rozne sery)
Aż z ciekawości zapytałam Google co to jest Borek 🙂 Rzeczywiście podobny klimat, tylko ten turecki jest warstwowy, jak lazania.
Czyli czegoś nowego się dziś dowiedziałam 🙂 Dzięki!
ja w poniedziałek kombinuję z ciastem francuskim i szparagami:)
Olu, świetne są. Pysznie wyglądają. 🙂
Mniam 🙂
Inspiruje mnie to bardzo – będę eksperymentował z różnymi warzywami.
Wybredny, słusznie! 🙂 Ja też mam takie plany.