Takie małe tarty są świetną przekąską, błyskawiczną do przygotowania. Niech ta wersja będzie dla Was inspiracją do stworzenia własnej wersji – wytrawnej lub słodkiej owocowej. W moim farszu znalazły się zielone szparagi, pieczarki, żółty ser i mozzarella. Prosta i bardzo smaczna sezonowa kompozycja.

Francuskie minitarty ze szparagami i pieczarkami

Minitarty ze szparagami i pieczarkami – błyskawiczne

  • ciasto francuskie
  • pęczek szparagów
  • 2 pieczarki
  • 100 g twardej mozzarelli
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Jeśli są młode, to nie musisz ich obierać. Jeśli obierasz, to tylko łodygę, pozostawiając główkę. Włóż szparagi do wrzącej osolonej wody i gotuj przez minutę. Odcedź.

Ciasto pokrój na kwadraty lub prostokąty. Na każdym kawałku połóż cienki plaster żółtego sera. Na nim ułóż plastry pieczarek i 1-2 szparagi. Wszystko posyp odrobiną startej mozzarelli i oregano.

Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C do ładnego zrumienienia, czyli przez 5-10 minut.

Francuskie minitarty ze szparagami i pieczarkami 1Francuskie minitarty ze szparagami i pieczarkami 2Francuskie minitarty ze szparagami i pieczarkami 0

Tagi: , , , , ,