Mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami (+film)

Ten mazurek jest niebezpieczny! Każdy chce go mieć tylko dla siebie! Lepiej go nie róbcie 😉

Nie potrafię określić na czym polega jego wspaniałość, ale ma uzależniający smak. Kruchy spód jest dość słodki, zawiera nuty wanilii i kardamonu. Śliwki, pomarańcze i podpieczone migdały tworzą bardzo apetyczną kompozycję. A całość wieńczy czekolada. Najlepsza jest czekolada nie do końca zastygnięta 🙂

Ten przepis prezentuję w ramach wielkanocnej kampanii marki KAMIS.

Przepis, którym się luźno inspirowałam, dostałam od Agaty, mojej instruktorki tańca (a ona jeszcze od kogoś innego). Dziękuję!

Mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami

Mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami

Ciasto:

Nadzienie:

  • pół kg suszonych śliwek
  • 2 pomarańcze
  • 30 g płatków migdałów
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady białej
  • 2 łyżeczki masła

[:Listonic]

Wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj go ze śliwkami.

Zmiksuj wszystkie składniki ciasta i przełóż je na blachę formatu A4. Ugniataj palcami, aż spód będzie zwarty i równy.

Odlej sok pomarańczowy ze śliwek (możesz go wypić). Śliwki zmiksuj niezbyt dokładnie i rozłóż je na kruchym spodzie. Na wierzchu posyp płatkami migdałów.

Piecz w 180°C przez 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przestudź je i w tym czasie przygotuj czekoladę. W tym celu na garnku z wrzącą wodą ustaw miskę z połamaną czekoladą i masłem. Dno miski nie może dotykać do wody. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, aby ocenić czy już się rozpuściła.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

24 komentarze

  1. Genialne ciasto do zrobienia w 10 min, a jakie aromaty roztacza !!!! Ja swoje śliwki moczyłam pół dnia w soku pomarańczowym, przez co wypiły prawie cały sok i mocno przeszły smakiem pomarańczy. Teraz sobie czeka spokojnie na rodzinną degustację :)Alleluja :)Dzięki za super przepis i wesołych Świąt 🙂

    1. Iwona, cieszę się, że się na nie skusiłaś. Ja też wczoraj namaczałam śliwki przez kilka godzin i prawie cały sok wypiły 🙂 Wesołych Świąt!

  2. Myśle, ze będzie super genialne !!!!! :):), śliwki już „pija” a ja nie mogę się doczekać smaku . Wesołych Swiąt :):)

    1. Ika, moje śliwki wczoraj wypiły bardzo dużo 🙂 Na pewno będzie pysznie! Wesołych Świąt!

  3. Udało się skopiować. Palce lizać. Migdały chrupiące. Drugi mazurek modyfikowany: czereśnie kandyzowane i bakalie

    1. Wybredny, dobry pomysł z czereśniami i bakaliami! Ja też pomyślę o tego typu smakach następnym razem 🙂

    1. Monika, u nas też ten mazurek jest hitem. I na pewno zrobię go znowu wcześniej niż za rok 🙂 Cieszę się, że Wam smakował.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.