Zupę z dyni lubię w najróżniejszych wariantach, ale najbardziej smakuje mi w kombinacji z mlekiem kokosowym i curry. Ta wersja jest najprostsza i bardzo smaczna, więc warto od niej zacząć przygodę z zupami z dyni z azjatyckim posmakiem 🙂
W najbliższą sobotę będzie można spróbować podobnej zupy w IKEA Targówek.
Inne przepisy na zupę z dyni: Zupa z dyniPikantna zupa z dyni, Zupa z dyni z marchewką, mlekiem kokosowym i curry, Jesienna zupa z dyni z kurkami, Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i curry

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i curry

  • 1 kg dyni
  • mała lub średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka miodu
  • łyżka curry w proszku – ja używam łagodnej
  • łyżeczka soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • mleko kokosowe – puszka 400 g

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut na małym ogniu, aż warzywa się zeszklą. W tym czasie z dyni wydrąż farfocle i pestki (nożem lub łyżką stołową). Pokrój dynię w kilkucentymetrowe pasy, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj dynię do cebuli i czosnku i smaż na średnim lub dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż dynia się przyrumieni.

Przełóż warzywa do garnka, dodaj miód, curry, sól, pieprz i mleko kokosowe. Ze szklanki gorącej wody nalej trochę na patelnię, aby zebrać te pyszne przypieczone resztki. Wodę z patelni i wodę ze szklanki dolej do garnka. Zamieszaj wszystkie składniki, przykryj garnek pokrywką, zagotuj zupę, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się lekko rozpadać.

Na koniec możesz zmiksować zupę. Ja nie miksuję i polecam Ci zostawić chociaż kilka kawałków dyni w całości.

Tagi: , , , , , , , ,