Na początku przyznam się, że tej zupy nie przyrządziłam sama. Ugotowała ją moja Siostra, w mojej kuchni, wykorzystując przepis z mojej biblioteczki 🙂 Zupa okazała się tak pyszna, że śpieszę podzielić się z Wami wspaniałym przepisem. Nie spodziewałam się, że połączenie marchewki i dyni może być tak pyszne! Wszystko za sprawą odpowiednio skomponowanych dodatków. W oryginale zupę należy zmiksować, ale my tego nie zrobiliśmy, bo wydała nam się super w swojej naturalnej konsystencji. Wypróbuj koniecznie 🙂
Przepis znajduje się w świetnej książce „Esencja smaku” Roberta Sowy.
Podobne przepisy: Zupa z dyni, Pikantna zupa z dyni.
Przy okazji gotowania dyni możesz zrobić: Muffinki czekoladowe z dynią lub Placuszki z pure z dyni.
Ten wpis bierze udział w Festiwalu dyni.



Zupa z dyni z marchewką, mlekiem kokosowym i curry

  • pół szkl wody
  • 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 50 g posiekanej cebuli
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szkl mleka kokosowego
  • pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 350 g pokrojonej w plasterki marchewki
  • szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki curry
  • trawa żubrowa (ja nie miałam)

W dużym rondlu podsmaż dynię, cebulę i marchew. Dodaj pieprz, miód i curry, dolej bulion, zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gałkę muszkatołową i wymieszaj. Zwiększ ogień i gotuj często mieszając. Dopraw do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu. Udekoruj trawą żubrową 🙂


Tagi: , , , , , , , , ,