Każdej jesieni zamrażam trochę dyni (obranej i pokrojonej na duże kawałki). Każdej zimy przygotowuję zupę z dyni 🙂 Bardzo miło jest zjeść taką potrawę w słonecznych barwach, gdy za oknem szaro albo biało. Tym razem zupa dyniowa jest w wersji zimowej, sycącej.

Zupa z dyni z dodatkiem karmelizowanego pora

Zupa z dyni podana z karmelizowanym porem

  • 700 g dyni
  • marchewka
  • łyżeczka kopiasta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżka miodu

Do przybrania:

  • por
  • oliwa
  • tymianek
  • sól
  • jogurt grecki lub zwykły

Dynię i marchewkę włóż do garnka i wlej wodę do połowy wysokości. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól i gotuj aż warzywa będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj zupę i dopraw przyprawami i miodem.

W czasie gotowania zupy oczyść i pokrój pora na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż pora, posyp solą, tymiankiem i smaż na niewielkim ogniu, aż por stanie się złotobrązowy. Nie dopuść do przypalenia pora, bo stanie się gorzki.

Na talerze nalewaj zupę, a na wierzchu układaj pora i jogurt naturalny.

Zupa z dyni z dodatkiem karmelizowanego pora

Tagi: , , , , , , ,