To jedna z moich ulubionych zup. Tym bardziej ukochana, że dostępna tylko przez kilka tygodni w roku. Ma aksamitny smak.

Podobne potrawy: Pikantna zupa z dyni, Zupa z dyni z marchewką, mlekiem kokosowym i curry, Jesienna zupa z dyni z kurkami, Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym.

Przy okazji gotowania dyni możesz zrobić: Muffinki czekoladowe z dynią lub Placuszki z pure z dyni. Możesz też przejrzeć wszystkie przepisy z dynią na tej stronie.

Zupa z dyni

Zupa z dyni

  • 1 kg dyni
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • świeża bułeczka lub bagietka
  • ew. starty żółty ser do posypania


Dynię najpierw wydrąż – pestki możesz zachować do wysuszenia i zjedzenia. Pokrój na mniejsze kawałki, obierz. Pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wrzuć do garnka i dolej wody do 3/4 wysokości kostek dyni (część kostek nie będzie początkowo zakryta i ugotuje się na parze). Dodaj mleko, masło i sól i gotuj aż dynia będzie miękka. Dodaj gałkę i pieprz do smaku. Zmiksuj na gładką masę. Możesz kilka kawałków odłożyć, jeśli lubisz znaleźć w zupie całe kawałki. Podawaj z bułką, której kawałki każdy będzie mógł wrzucać sobie do zupy – jeśli tak lubi, oczywiście 😉 Można też podać starty żółty ser, wtedy zupa ma bardziej konkretny smak i jest sycąca.

Tagi: , ,