Dziś będzie o tym, co lubię na obiad najbardziej, czyli o warzywach. Prosto i szybko, bez gotowania wywaru, bez ciężkich dodatków – chyba, że lubicie, to mam pomysł co pasuje.
Trzy proste warzywa (jeśli nie macie cukinii, to z selerem też powinno wyjść fajnie), tymianek, trochę miodu. Kilka minut przygotowania składników, 20 minut gotowania i zdrowa zupa gotowa. Jest delikatna i lekka. Jeśli nie zjem nic więcej, to zwykle i tak czuję się najedzona, a jednocześnie nie ociężała.

Zupa z cukinii, marchwi i pietruszki

Zupa z cukinii, marchwi i pietruszki

  • cukinia lub ew. seler (560 g)
  • 2 marchewki (300 g)
  • korzeń pietruszki (100 g)
  • pół łyżeczki tymianku
  • kopiasta łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska i pieprz czarny świeżo zmielone
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub łyżka masła

Warzywa umyj. Marchewkę i pietruszkę obierz. Wszystkie zetrzyj na grubych oczkach tarki lub zmiksuj na takiej wielkości kawałki (najpierw marchewkę i pietruszkę, a następnie dodaj cukinię, która jest miękka i łatwo ją posiekać). Do rondla o grubym dnie wlej oliwę, włóż warzywa i duś na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj około 3/4 litra wrzątku (lub mniej, aby zupa była gęsta), tymianek, trochę soli i pieprzu i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj miód oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, to tuż przed podaniem dodaj do niej masło i wymieszaj. Jeśli wolisz śmietanę kremówkę, to dodaj ją już na talerzach.

Tagi: , , , , , ,